I když Češi dávají přednost melounu vodnímu, cukrové melouny jsou rovněž báječné a zdravé. Pěstují se stejně, ten cukrový má pouze o nějaký ten týden delší vegetační období. Pro pěstování potřebujete podmínky stejné jako na jihu Evropy ve Středomoří. Melouny potřebují horko, teplo, vlhko a dostatek vláhy. Pěstovat melouny u nás venku si troufnou pouze někteří zahrádkáři na jihu Moravy, ostatní potřebují skleník.

Semínka potřebují teplo

Melouny si můžete předpěstovat jednoduše ze semínek. Pokud jste si je schovali z loňského léta, je to skvělé, nicméně už i nyní v obchodech určitě koupíte některé druhy melounů, jejichž semínka můžete použít. Vhodným řešením je i nákup semínek v obchodě, budete mít tak větší jistotu dobré úrody. Nejoblíbenější jsou meloun Cantaloupe se sladkou oranžovou dužinou, meloun vodní a jeho další odrůdy, meloun medový nebo meloun Galia. Připravte si kelímky od jogurtů nebo sadbovače, naplňte je substrátem a do důlku vložte do hloubky 1 cm asi 3 semínka. Přihrňte a pravidelně zalévejte, ideálně rozprašovačem. Někteří odborníci doporučují vysévat semínka do rašelinových tablet, které jsou přímo k tomu určené. Melounová semínka potřebují k vyklíčení minimální teplotu 18 °C, nejlépe pak kolem 20 °C i více.

Do skleníku nejlépe

Kdy se můžete těšit na první zelené rostlinky? Zhruba za 3 týdny, když pak trochu povyrostou, můžete je vysazovat do skleníku. Nezapomeňte však, že sazeničky jsou velmi citlivé na kolísání teplot, potřebují hodně světla a tepla, stejně jako lehkou a kyprou půdu s dostatečným množstvím živin. Připravte jámu, do které navrstvěte kompost nebo hnůj, vsaďte sazenice po dvou až třech a zasypte stonky po první listy. Kolem sazenic vytvořte ze zeminy val, který pomůže zadržet vodu, kterou pak po celou dobu dodávejte rostlinám pravidelně, a to každý den menší množtví. Dvakrát týdně pak půdu kolem zalijte hodně, na jednu rostlinu až 10 litry vody.

Opylení je na vás

Na začátku letních měsíců vás melouny za vaši péči odmění květy, venku je opylí hmyz, ve skleníku ale musíte zasáhnout sami štětcem - z tyčinek přeneste pyl na bliznu. Na sladké a šťavnaté plody se můžete těšit na konci léta.


Zdroje:Abecedazahrady.cz, rostliny-semena.cz