Melounům musíte pro jejich úspěšný růst a pro pořádnou úrodu zajistit podobné podmínky, jako mají ve své domovině, například na jihu Itálie. To znamená: teplo, půdu plnou živin a dostatečnou zálivku.

Vodní i cukrové

Jaké druhy lze u nás pěstovat? V podstatě všechny, tedy jak melouny cukrové, tak melouny vodní, nicméně si rozhodně pořiďte skleník nebo pařeniště, protože pěstování venku je možné jen v těch nejteplejších oblastech naší vlasti, a i tak je to značné riziko. Počítejte také s tím, že melouny vyžadují prostor, zejména vodní odrůdy, které bývají většího rozměrů. Cukrové druhy bývají menšího vzrůstu, dužina bývá různá - od máslové a zelenkavé barvy až po oranžovou, liší se i vzhled slupky.

Jak melouny vysadit?

  • Sazeničky si nejprve předpěstujte ze semínek, pokud už se nyní těšíte ze vzrostlých sazenic (dají se i koupit), můžete je bez obav vysadit ven.
  • Připravte si půdu, musí být skutečně bohatá na humus té nejvyšší kvality. Do záhonu do jámy pod každou rostlinku je tedy nutné dát kompost nebo vyzrálý hnůj.
  • Zeminou pak sazeničku zasypejte, a to až pod první listy.
  • Do jamky můžete vysadit dvě až tři rostlinky najednou a poté jim vytvořte kolem rýhu, aby se blízko nich při zalévání držela voda.
  • Vhodné je na záhon kolem rostlin rozprostřít mulč nebo zeminu pokrýt černou netkanou textilií.

Melouny potřebují spoustu vody a přihnojit

Melouny se během svého růstu neobejdou bez pravidelného přihnojování, a to zálivkou. Vždy postupujte v souladu s návodem na obalu přípravku. Díky mulči nebo textilii sice udržíte vláhu v půdě, nicméně melouny mají stále „žízeň”, zalévají se tedy po celou dobu růstu. Zapomeňte však na každodenní zalévání, účinnější je zalévat dvakrát v týdnu větším množstvím vody - na jednu rostlinu až 10 litrů vody.

Ve skleníku květy melounů opylujte štětečkem

Jakmile se objeví květy, bude nutné je opylit, protože pěstováním ve skleníku se zamezí přístupu užitečného hmyzu. Štětečkem přeneste trochu pylu z pestíků na bliznu. Na konci léta vám pak dozrají první plody, pokud jsou voňavé, po poklepání zní jako soudek a kolem stopky začnou praskat, je čas sklízet.

Související články

Zdroje: Abecedazahrady.cz, Bonnie Plants