Plody tohoto stromu jsou sice poměrně drobné, chuťově však velmi mile překvapí. Bohužel v našich končinách mišpulové stromy často nezahlédnete. A to je škoda. Mišpule se pěstovaly hlavně dříve. Pro svou krásu a léčivé plody si však strom na vaší zahradě místo zaslouží.
Pusťte se do pěstování
Stromek je poměrně nenáročný a odvděčí se vám záplavou léčivých plodů. Jak se dají mišpule jednoduše pěstovat se podívejte ve videu Potravinové soběstačnosti na YouTube kanálu:
Strom našich předků
Dříve bylo pěstování stromku s tak trochu legračním názvem mnohem hojnější, a to i v našich končinách. Nyní se mišpule těší stále velké oblibě v některých státech Středomoří. Například v Itálii jsou velmi oblíbeným ovocem. Drobné plody mají žlutou až světle oranžovou barvu. Jsou měkké a chuťově připomínají něco mezi jablkem a zralou, avšak rozhodně ne tolik sladkou hruškou.
Nechte ji přemrznout
Abyste získali lahodnou chuť oválných plodů v našich končinách, je třeba je nechat předem přejít mrazem. Proto je to ovoce, které můžete naprosto směle sklízet po celou zimu. Plody mišpule jsou navíc velmi zdravé a pro lidský organismus jsou zdrojem mnoha prospěšných látek.
Díky vysokému obsahu tříslovin se z nich stává poměrně účinný lék proti průjmům, zejména u malých dětí. Obecně se dá říci, že je toto ovoce velmi prospěšné pro trávicí systém a jeho konzumací můžete dokonce předcházet vzniku karcinomu tlustého střeva.
Kromě toho obsahují vitamin C a B12, které se v zimě velmi hodí k podpoře imunity. Zároveň jsou dobrým zdrojem hořčíku, potřebného vápníku a draslíku.
Najděte jí místo
Kromě zdravých plodů je mišpule opravdu krásný strom, který si místo na vaší zahradě zaslouží. Pěstování není extrémně náročné. Potřebuje slunné stanoviště, nejlépe takové, kde neprofukuje. Ideální je pro pěstování mišpule kyprá půda s dostatkem živin, zvládne ale i hlinitopísčité či vápenité půdy. Ideální doba na výsadbu je právě nyní, tedy na podzim, nebo pak až na jaře.
Ihned po výsadbě je vhodné stromek bohatě zalévat, jakmile se kořenový aparát chytí, můžete se zálivkou začít šetřit. Postupem času se strom naučí s vodou poměrně dobře hospodařit sám.
Co s ní?
A co s plody krásného stromu? Mají široké využití. Buď je můžete konzumovat čerstvé, zahradníci doporučují až po přemrznutí, kdy ztrácí natrpklou chuť, nebo z nich můžete připravovat marmelády, povidla, kompot, ale dají se i usušit. Pokud chcete zkusit něco ostřejšího, můžete se pustit do domácí pálenky.