Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, www.growveg.com

Okurkám škodí padlí i plísně

Mléko lze použít jako postřik i jako hnojivo. V letním období se hodí obé a vaše okurky budou díky mléku jen prospívat. Jak vyrobit doma mléčný postřik proti plísním a padlí na okurkách?

Padlí není nic jiného než specifické plísňové onemocnění, kdy rostliny napadá parazitická houba. Šíří se právě v létě za teplého a vlhkého počasí. Napadá nejen zeleninu a ovoce, ale také veškerou jinou okrasnou zeleň. Padlí je několik druhů a krom toho, že nepěkně vypadá, je schopné devastovat rostliny i úrodu.

Plísně jsou všem dobře známé. Plíseň okurková je pro tento druh zeleniny specifická a napadá nejen různé druhy okurek, ale také třeba cukety nebo melouny. Plíseň patří k obávaným onemocněním okurek, které se stalo trnem v oku zahrádkářům už v dávné minulosti, proto po generace zkoušejí bojovat s těmito plísněmi různými domácími postřiky.

Postřik z mléka svědčí okurkám

Jedním z takových je mléko. Mléčný postřik sám o sobě není zaručeným prostředkem proti plísni. Přesto se používá a někteří pěstitelé jsou s jeho použitím velice spokojeni. Mléko stačí jen rozředit vodou a použít jako postřik mimo polední žár, nejlépe navečer nebo ráno, ale za jasného světla. Mléčný postřik je vhodné aplikovat každých deset dní.

Postřiky používané na okurky, ale také révu či jabloně či růže jsou ze 40 % mléko a 60 % voda. To znamená že na litr mléka budete potřebovat jeden a půl litr vody.

Proč postřik z mléka funguje?

Aniž by bylo známo, jak účinkuje mléčný postřik, jde o domácí přípravek, který je oblíbený po celém světě. Předpokládá se, že mléčná bílkovina působí antisepticky, pokud je vystavena světlu. Proto se uvádí, že má být tento postřik sice užíván mimo poledne, ale za jasného světla.

Související články