Máte na zahradě rostliny, jejichž větve nebo výhony jsou tak dlouhé, že sahají až k zemi, nebo mají poléhavý a plazivý růst? Hřížením takové rostliny velmi snadno namnožíte. Vyberte jeden mladý výhon, který je nejdelší a dotýká se země, a ohněte jej do předem připravené rýhy v půdě. Poté výhon dobře zasypejte zeminou, nejlépe však substrátem s obsahem živin. Proutek by se však mohl ze země vytrhnout, proto jej zajistěte silnějším drátem nebo kolíčkem.

Nová rostlina

Máte hotovo? Nyní stačí pouze vyčkat, až výhon zakoření. Jakmile pustí kořeny, můžete jej bez obav odříznout od mateřské rostliny. Novou rostlinku pak můžete přesadit i na jiné místo. Opatrně ji vyrýpněte ze země a na novém stanovišti jí dopřejte dostatečnou zálivku.

Řízkování je snadné

Brslen, šeřík, břečťan, kalina, hortenzie, růže, zlatice, tavolník, tamaryšek, komule a další listnaté keře můžete snadno množit technikou řízkování. Jak na to? Především v den, kdy se rozhodnete nařezat řízky, nesmí mrznout. Vyberte si jednoletý výhon a připravte řízek tak, že ostrým nožem seříznete výhon na dolním konci, a to dlouhým šikmým řezem. Vrchní část zastřihněte rovně kousek nad očkem. Pokud chcete, aby vám řízek zakořenil co nejrychleji a nejlépe, můžete řeznou plochu namočit do stimulátoru. Následně řízky zešikma zapíchněte do připravených truhlíků s perlitem a rašelinou, smíchaných v poměru 1:1. Řízky dobře zalijte a přesuňte ven do chladného skleníku nebo do pařeniště. Dobře je chraňte před přímým sluncem a v prvních třech dnech je raději zakryjte fólií.

Zdroje: dvojka.rozhlas.cz, prima-receptar.cz