Ne náhodou se růže pyšní titulem královna květin. Na trhu se objevují stále nové vyšlechtěné krásky s květy v mnoha barvách. Pokud dostaneme kytici nádherných růží, toužíme obvykle tu krásu uchovat co nejdéle. Jednou z možností je růže usušit. Ale zkusit můžeme i něco jiného – vypěstovat si růži vlastní.
Někdo zkouší darovanou růži zakořenit ve vodě, ale tato cesta není příliš spolehlivá. Mnohem úspěšnější budeme, pokud bude zakořeňování probíhat v půdě.
Výběr a délka řízku
K zakořeňování se nejlépe hodí polovyzrálé řízky. Pro zakořenění se doporučuje nastříhat větvičku na části podle počtu oček. Minimálně by každá část měla mít 4 očka, někdo doporučuje raději 10 oček. Z větvičky stříháme řízky šikmo ostrýma nůžkama či řežeme ostrým nožem.
Zkusit nařízkovat můžeme i růže koupené v květinářství.
Příprava řízku
Ze spodní části, tedy té, kterou budeme dávat do půdy, opatrně odstraníme listy. Horní řez ošetříme štěpařským voskem, který zabrání vysychání řízku.
Růže můžeme namnožit řízkováním.
Spodní část je vhodné namočit do stimulátoru. Stimulátory zakořeňování se prodávají práškové, kapalné či gelové a podporují tvorbu kořenů.
Umístění řízku
Jednotlivé řízky umístíme do květináče, v ideálním případě naplněném substrátem pro řízkování. Do jednoho květináče můžeme zasunout až tři řízky. Přibližně polovinu řízku zasuneme do substrátu.
Sklenice jako miniskleník
Ochranu růžím poskytnou větší plastové lahve.
Zeminu se řízky musíme udržovat trvale vlhkou. Správné klima nám pomůže udržet větší zavařovací sklenice, popř. velká plastová lahev, kterou řízky přiklopíme. Sklenici občas sundáme a necháme řízek vyvětrat. Když řízek začne rašit, sklenici můžeme trvale odstranit.
Přezimování řízků
Než růže zakoření a začnou růst, měly by přezimovat v chladné místnosti, kde je nepoškodí mráz. V zimě je ideální teplota kolem +3 °C.
Zdroj: www.ruze.cz, vlasta.kafe.cz