Někdo zkouší darovanou růži zakořenit ve vodě, ale tato cesta není příliš spolehlivá. Mnohem úspěšnější budeme, pokud bude zakořeňování probíhat v půdě.

Výběr a délka řízku

K zakořeňování se nejlépe hodí polovyzrálé řízky. Pro zakořenění se doporučuje nastříhat větvičku na části podle počtu oček. Minimálně by každá část měla mít 4 očka, někdo doporučuje raději 10 oček. Z větvičky stříháme řízky šikmo ostrýma nůžkama či řežeme ostrým nožem.

Příprava řízku

Ze spodní části, tedy té, kterou budeme dávat do půdy, opatrně odstraníme listy. Horní řez ošetříme štěpařským voskem, který zabrání vysychání řízku.

Spodní část je vhodné namočit do stimulátoru. Stimulátory zakořeňování se prodávají práškové, kapalné či gelové a podporují tvorbu kořenů.

Umístění řízku

Jednotlivé řízky umístíme do květináče, v ideálním případě naplněném substrátem pro řízkování. Do jednoho květináče můžeme zasunout až tři řízky. Přibližně polovinu řízku zasuneme do substrátu.

Sklenice jako miniskleník

Zeminu se řízky musíme udržovat trvale vlhkou. Správné klima nám pomůže udržet větší zavařovací sklenice, popř. velká plastová lahev, kterou řízky přiklopíme. Sklenici občas sundáme a necháme řízek vyvětrat. Když řízek začne rašit, sklenici můžeme trvale odstranit.

Přezimování řízků

Než růže zakoření a začnou růst, měly by přezimovat v chladné místnosti, kde je nepoškodí mráz. V zimě je ideální teplota kolem +3 °C.

Zdroj: Youtube

Zdroj: www.ruze.cz, vlasta.kafe.cz