Polovyzrálé řízky

Pro množení polovyzrálými řízky vybíráme na sklonku léta zdravé nekvetoucí výhony, které začínají dřevnatět. Od mateřské rostliny je odřízneme těsně nad listovým řapíkem, aby nezůstal pahýl starého stonku. V některých případech můžeme odebrat řízky s patkou, proužkem staršího dřeva na bázi výhonu. U těch je ještě větší šance na úspěch, protože rostlinné růstové hormony, které podporují zakořenění, jsou soustředěny v patce.

  • Řízky zapícháme do květináče se substrátem pro řízkování
  • Zalijeme je a nádobu zakryjeme čirým plastovým sáčkem, případně umístíme do množárny nebo pařeniště mimo přímé slunce.

Zakořenění trvá obvykle 6–10 týdnů, u stálezelených keřů i déle.

Odběr řízků s patkou

Postranní výhon jemně odtrhneme od hlavního stonku. Cílem je odtržení výhonu i s patkou v místě, kde výhon přirůstá ke stonku. Odřízneme všechny kousky kůry, které vyčnívají z patky.

Bázi každého řízku namočíme do stimulátoru a zapíchneme do misky nebo po obvodu květináče o průměru 15 cm naplněného substrátem pro řízkování (množárenským substrátem), buď samotným, nebo smíchaným s jednou třetinou perlitu nebo vermikulitu, které napomáhají zakořenění.

Pupenové řízky

Pupenové řízky jsou výhodnou metodou množení stálezelených keřů, chceme-li získat z jednoho výhonu několik řízků nebo pokud není dostatek vhodného materiálu na mateřské rostlině (třeba po špatném létě, kdy byly přírůstky malé).

  • Opět vybereme polovyzrálé výhony, ale každý nařežeme na kousky, a sice 2–3 cm pod listovým řapíkem a těsně nad ním.
  • Stonek pod řapíkem poraníme tím, že odstraníme proužek kůry, abychom podpořili zakořenění.
  • Řízky pak zapícháme do květináče nebo do misky se substrátem pro řízkování tak hluboko, aby místo, kde řapík listu přiléhá ke stonku (případně pupen v jeho paždí), bylo sotva vidět.

S řízky pak postupujeme stejně jako v prvním případě.

Které keře lze snadno množit polovyzrálými řízky?

Aukuba (Aucuba), brslen (Euonymus), cist šedavý (Cistus incanus), devaterník (Helianthemum), Hebe (rozrazilec), hlohyně (Pyracantha), hortenzie (Hydrangea), hroznovec (Exochorda), Choisie (Choisya), komule (Buddleja), levandule (Lavandula), mochna (Potentilla), myrta (Myrtus), ožanka (Teucrium), pustoryl (Philadelphus), skalník (Cotoneaster), starček (Senecio), svatolina (Santolina), tamaryšek (Tamariscus), tavolník (Spiraea), trojpuk (Deutzia), třezalka (Hypericum), weigelie (Weigela), zábluda (Escallonia), zákula (Kerria), zimostráz (Buxus) , zpododěr (Ceanothus)