Tato příbuzná jedlé mochyně peruánské je vysoká 30–50 cm, má zašpičatělé listy a především atraktivní oranžové nadmuté barevné obaly semen připomínající lampionky, které uvnitř skrývají oranžový či červený kulatý plod. Kalichy zůstávají po opadu listů na stoncích dlouho do zimy.

Mochyně židovská třešeň je velmi nenáročná trvalka, jíž se nejlépe daří v polostínu ve výživné, vápnité a mírně vlhké půdě. Lze ji snadno množit dělením i semeny. Bujně se rozrůstá do šířky, s čímž je dobré počítat již při výsadbě.

Pro okrasné účely se častěji používá varieta franchetii, která upoutá mohutným vzrůstem a metrovou výškou, větší jsou i její listy a plody.

Lampionky jsou po usušení krásné samostatně i v kombinaci s travinami a rozmanitými slaměnkami, tvar a barvu si uchovávají po řadu let.

Plody skryté uvnitř lampionků však nejsou ani zdaleka tak chutné jako plody mochyně peruánské a vzhledem k tomu, že obsahují mírně toxickou hořčinu physalin, nedoporučuje se je konzumovat. Dříve se však využívaly ve farmacii i lidovém léčitelství jako diuretetikum a prostředek proti dně.