obrázek z archivu ireceptar.cz

Momordika, tropická okurka s pikantními hořkými plody

Zajímavá a vysoká rostlina jménem momordika či karela, která prospívá nejlépe ve skleníku, poskytuje plody již dva měsíce od výsevu. Zprvu hořké plody mají rozmanité použití v kuchyni.

Momordika či karela (Momordica charantia) je někdy nazývána také „hořká okurka“. Anglicky její název zní Bitter Apple, což znamená hořké jablko. Zajímavostí je i arabský název pro tuto rostlinu, v překladu znamenající „smrt rostlin“, neboť rostliny, které rostou v jejím sousedství, hynou.
Momordica znamená v latině štiplavý, kousavý, což se vztahuje na ostře hořkou chuť dužniny plodů. V Indii je známá pod názvem karavela a tato popínavá rostlina roste na celém území Indie, v jižní a jihovýchodní Asii, v Číně a v Karibiku až do nadmořské výšky 1500 m.

Vysoká rostlina s pukajícími plody

Rostlina patří do čeledi tykvovitých a dorůstá do výšky až dvou metrů.

  • Plody jsou 5–25 cm dlouhé, vřetenovitého tvaru, na povrchu jsou zvrásněné.
  • Hnědá nebo šedá semena, velká 13 až 16 mm, jsou uložena v červené dužnině plodu.
  • Plody jsou rozděleny do komor. Ve zralosti jsou žluté.

Zralé plody samy pukajíZralé plody samy pukajíAutor: Archiv ireceptar.cz

Po dozrání oplodí náhle plod puká do tvaru chlopní a objeví se dužnina s velkými semeny – každé semeno se ukrývá v červeném chutném sladkém míšku. Tento okamžik je velmi zajímavý, ale rychlý a pro fotografa je složité tuto fázi zachytit.

Plody lze konzumovat nezralé i zralé

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Rostlinám svědčí tropické podmínky. Vžadují dostatečnou závlahu a nejlépe porostou ve skleníku.

Nezralé plody obvykle sklízíme asi za dva měsíce po výsevu. Chlazené vydrží až tři týdny, nechlazené jen několik dnů. Plody jsou hořké, ale když si na ně zvykneme, budou nám chutnat stejně jako pivo nebo fernet. Lze je jíst i v syrovém stavu – navzdory hořkosti mají mimořádně svěží a příjemnou chuť. V nezralém stavu jsou zelené a chutnají jako tužší, šťavnatá a křupavá okurka.

Ve zralém stavu hořkost téměř mizí, slupka žloutne, získává moučnatou konzistenci s melounovou příchutí, dřeň obalující semena se barví vínově, stává se želatinovitá a získává sladkou chuť.

Momordika má zajímavý vzhled i chuťMomordika má zajímavý vzhled i chuťAutor: Archiv ireceptar.cz

Momordika v kuchyni

Mladé plody upravujeme jako zeleninovou přílohu k masným jídlům. Pro odstranění hořké chuti je nutné několik hodin je máčet ve slané vodě. Po takové úpravě pak plody vaříme nebo dusíme. Je možné je také nakládat nakyselo. Zkvašené mladé listy, plody i květy jsou výbornou kořenitou zeleninou se zvláštní chutí a jsou nezbytnou součástí při přípravě kari omáček.

Silné projímadlo

V lidovém léčitelství se dříve používala tzv. kolokvintová jablka, což byly plody momordiky zbavené slupky a usušené. Ovšem droga, kterou sušené a tudíž koncentrované plody obsahují, má silné, až drastické projímavé účinky. Obsahuje totiž jedovaté glykosidy kolocynthin a kolocyntidin.