Mravenci mají na zahradě své místo, ale bohužel dokážou i značně škodit. Často nakusují čerstvě rašící pupeny ovocných stromů, napadají zrající ovoce i zeleninu a listy plodin pod vlivem kyseliny mravenčí žloutnou a většinou na okrajích zkadeří. Když už se nějaké plody vyvinou, většinou jsou zakořeněné a napadené rostliny již nekvetou. Mravenci také často podrývají kořeny, což je pro všechny rostliny doslova pohroma.

A nejen to! Škodí také tím, že na svém těle a v zažívacím traktu roznášejí výtrusy moniliosy a jiných hnilob ovoce, navštěvují kolonie škodlivého savého hmyzu, zejména mšic, larev mery hrušňové, larvy i samičky červců, především puklice švestkové. Protože se živí jejich sladkými exkrementy, chrání je bohužel před jejich přirozenými nepřáteli, zejména před blanokřídlým hmyzem. Jak si tedy s mravenci poradit? Zkuste to přírodní cestou.

Využijte aromatické bylinky

Jakmile vypozorujete mravenčí stezky, položte na ně silně vonící byliny, jako jsou například máta, šalvěj, levandule, majoránka, bazalka nebo řebříček. Můžete si z nich vyrobit i silný odvar, s nímž budete v pravidelných intervalech zalévat inkriminovaná místa.

Okořeňte mravencům život

Podobně jako bylinky působí i některá koření. Jestli chcete opravdu spolehlivé řešení, sáhněte po hřebíčku. Mravenci ho naprosto nesnášejí. Stačí pár kousků rozsypat na místa výskytu a věřte, že se tam mravenci už neobjeví. Stejným způsobem použijte účinnou skořici, pepř nebo chilli papričky.

Perfektně funguje bílá křída

Obsahuje uhličitan vápenatý, po němž jsou mravenci naprosto zmatení. Stačí s ní pokreslit cestičky nebo ji rozdrtit a posypat místa výskytu. Budete mile překvapeni, jak rychle mravenci zmizí.

Ztrpčete to mravencům citrónem

Další výbornou metodou proti mravencům je použití obyčejného citronu. Buď můžete využít citronovou šťávu, kterou pokapejte všechny nalézané pukliny v zahradě, anebo na inkriminovaná místa umístěte plátky citronové kůry. Mravenci tak od vás dostanou jasnou zprávu, že zde nejsou vítáni.

Vyrobte si octovou zálivku

Mravenci také nesnášejí octové aroma. Stačí si tedy připravit roztok z octa a vody v poměru 1:1 a aplikovat ho pomocí rozprašovače. Nebude trvat dlouho a po octové kúře se zaměří na jiný cíl.

Vsaďte na prášek do pečiva

Víte, proč dokonale funguje? Obsahuje totiž tři důležité složky, které jsou v boji s mravenci naprosto jedinečné. Jedlou sodu, kyselé soli a škrob. Nejzákeřnější je právě jedlá soda, tedy hydrogenuhličitan sodný, který mravence nafoukne a vzniklý plyn je ve výsledku zničí. Nadýmání podpoří i kyselé soli jako jsou hydrogenvinan draselný a dihydrogenfosforečnan vápenatý. Proto posypte zasažená místa a máte od mravenců klid.

Už naše babičky lákaly mravence na kvasnice

Kvasnice jsou jedním z osvědčených prostředků k likvidaci mravenců, můžete tak připravit dokonalou past. Nejlépe čerstvé droždí rozmíchejte do hladké kaše s trochou cukru či medu a vody. Tato sladká kombinace mravence výborně naláká a po její konzumaci postupně zahynou.

Zdroje: www.tipio.cz, www.dumazahrada.cz, www.pest.bigbadmole.com