Mravenci se u vás objeví velmi nenápadně a mohou napáchat celou řadu nepříjemných škod. Jakmile se půda venku dostatečně prohřeje, začne jejich sezóna. Shánějí potravu pro larvy a na bujících rostlinách ji mají k dispozici habaděj. Vlivem kyseliny mravenčí listy pěstovaných plodin žloutnou, na okrajích se nehezky kadeří, méně kvetou a místo krásných zdravých plodů se pak urodí jen zakrnělé „nic“. A to žádného pěstitele nepotěší.

V ovocných zahradách škodí mravenci podrýváním kořenů ovocných stromů, zeleniny i květin a vynášením půdy na povrch. Nebezpeční jsou také tím, že na svém těle a v zažívacím traktu roznášejí výtrusy moniliosy a jiných hnilob. Kromě toho navštěvují kolonie škodlivého savého hmyzu, zejména mšic, larev mery hrušňové a mnoha červů a třeba i puklice švestkové. Olizují jejich sladké exkrementy a zároveň je tak chrání před jejich přirozenými nepřáteli, zejména před blanokřídlým hmyzem.

Zbavte se mravenců včas, mohou vám zdevastovat celou zahradu

Důležitá je samozřejmě už prevence, protože mravenci nemusí na váš zelený ráj zaútočit. Mají velmi dobře vyvinutý a citlivý čich a některé vůně či pachy je odpuzují. Pěstujte bylinky jako je máta, eukalyptus, bazalka či levandule, které mají silné aroma. Nemají rádi ani cibuli, česnek či řebříček. Mravenci se oblastem s těmito rostlinami nejen vyhnou, ale nebude se jim chtít přes ně putovat i k dalším záhonům s lepší nabídkou plodin, které by je zajímaly.

Uklízejte hromádky listí nebo trávy na zahradě a nenechávejte je tam dlouho ležet ladem, mravenci by se pod nimi mohly velmi rychle usídlit a postavit si tam své hnízdo. To samé platí i o kompostu, několikrát za sezónu ho přehazujte, protože ten je pro ně obzvlášť lákavý.

Mravenčí kolonie zaútočila? Přišel čas na boj s práškem do pečiva.

Pokud se jich chcete zbavit, vsaďte na osvědčenou metodu. Obyčejný bílý prášek zbaví zahradu mravenců a zajistí, aby se už v životě nevrátili. Prášek do pečiva můžete použít na zahradě jako velmi účinný prostředek.

Jak to funguje?

Kypřící prášek obsahuje tři důležité složky v boji s mravenci. Jedlou sodu, kyselé soli a škrob. Nejzákeřnější je právě jedlá soda - hydrogenuhličitan sodný, který mravence vlastně nafoukne a vzniklý plyn je ve výsledku roztrhne. Nadýmání podpoří i kyselé soli jako jsou hydrogenvinan draselný a dihydrogenfosforečnan vápenatý.

Možností aplikace je několik

1. Opakovaně posypte místa výskytu a cestičky

V tomto případě buďte opatrní a nedělejte to přímo v záhonech a v jejich těsné blízkosti. Neprospělo by to pěstovaným plodinám. Jedlá soda má totiž značný neutralizační účinek, takže může změnit pH půdy, což nemusí některým rostlinám vyhovovat. Jestliže se přikloníte k tomuto způsobu, určitě brzy zeminu dostatečně propláchněte vodou.

2. Jděte rovnou ke zdroji a zlikvidujte mraveniště

Podle velikosti mraveniště posypejte několika sáčky prášku do pečiva celé mraveniště. Zlikvidujete tak velké množství mravenců najednou. Těch pár co zbyde, se většinou odstěhují jinam. A když to nepomůže? Přitvrďte a přidejte do směsi moučkový cukr, pálivé chilli koření a aromatické byliny. Určitě to několikrát po pár dnech zopakujte a mravenci si zde své hnízdo už nepostaví.

Zdroje:

www.cestakbydleni.cz

www.receptyprimanapadu.cz

www.chattersource.com