Zdroje: www.kafe.cz, www.casopisveronica.cz

Čím nám mravenci ztěžují život

Mravenci nejsou zrovna vítanými hosty v našich domácnostech. Mravenec domácí i obecný je brán jako škůdce. Mravenci nám totiž můžou kontaminovat jídlo, protože nikdy nevíme, přes co mravenec šel, co jedl, apod. Nemluvě o nepříjemném kousnutí od mravence, který při něm uvolňuje jed podobný vosímu, proto kousnutí může některé jedince pekelně svědit.

Na našich zahrádkách nás mravenci tolik neobtěžují jako doma, ale každý pěstitel ví, že mravenec je velký kamarád se mšicemi. A to je dost vražedná kombinace! Naštěstí ne pro nás, ale pro naše pěstované „radosti“ jsou mnohdy následky fatální. Z radosti je v tu ránu naštvání.

Rozporuplný pudr

O dětském pudru se vedou dlouhé debaty ohledně bezpečnosti. Obsahuje totiž mastek (talek), který je důvodem vášnivé diskuze. Mastek jako takový není nijak škodlivý, ale pokud je kontaminován azbestem, problém je na světě. A někteří lidé se domnívají, že v dnešním „zrychleném“ tempu světa, se talek těží kdekoliv bez zjišťování přítomnosti azbestu, a nedostatečně se před použitím čistí.

Dětský pudr se nepoužívá pouze na dětské zadečky, ale má i jiné využití. Například si poradí s mastnotou na oblečení, neutralizuje pachy, dá se použít jako suchý šampon (i pro psy).

Jak zatočit s mravenci v domácnosti

Jak už napsáno výše, mravenec je doma nepříjemným společníkem, kterého nikdo z nás ubytovat rozhodně nechce. Ale jak už to bývá, mravenci se u vás ubytují i bez vašeho svolení.

Zkuste použít zmíněný dětský pudr. Musíte si nejdříve zahrát na Sherlocka Holmese a vystopovat příchozí cestičku/y. Poté stačí dětský pudrem bohatě pocukrovat tyto přístupové body. Mravenci se tomuto místu vyhnou, ale samozřejmě si mohou najít jinou škvírku a nenápadně se opět vloupat do vašeho domu.

Namícháním jednoho dílu vody s jedním dílem octa vám vznikne ideální postřik, kterým postříkejte všechny možné přístupy do domu, mravenci by na průzkum přijít nemuseli, protože vůni octa nemají zrovna v lásce.

Vyhnat mravence ze zahrady? Chcete to vůbec?

Mravenčí kolonie jsou pro zahradu i velkým přínosem. Svými chodbičkami v půdě jí mravenci provzdušní a půdě dodávají potřebné látky (například dusík nebo fosfor). To, že na pozemku mravence máte, znamená, že je vaše zahrada zdravá, i když nebudete mít nikdy 100% úrodu.

Pokud vás ani to nepřesvědčilo a chcete s mravenci skoncovat, nebo alespoň ochránit vaší úrodu, máme pro vás pár tipů.

A zase ten pudr… Pudr můžete aplikovat i na zahradě, ale déšť je v tomto případě váš nepřítel. Aplikace se musí opakovat. Stejné je to i s křídou.

Velmi zajímavý a účinný proti mravencům je prostředek, který obsahuje výtažek z kopretin. Postříkáte s ním všechny mravenčí stezky, ale i mezírky a různá jiná zákoutí, kde se mravenci vyskytují. Pozor, tato látka je toxická pro vodní organismy.

Voda je další ze způsobů, jak na mravence. Když budete hojně zalévat, mravenci se raději odstěhují. Tento způsob je ale dost neekologický a složenka za vodu by mohla, při pohledu na ní, ohrozit vaše zdraví.

Samozřejmě lze vyzkoušet i aromatické rostliny, jako je máta, kari, skořice nebo cibule. Někdo jejich účinek potvrzuje, někdo má naopak špatné zkušenosti.