Většina z nás už se setkala s malými stavbami těchto činorodých tvorů. Ve chvíli, kdy se ale začnou na našem opečovávaném trávníku objevovat ve velkém množství a navíc plné larev a kukel, začneme se o svou zahradu oprávněně obávat. Svůj nesouhlas vyjadřujeme i s roznášením mšicí po keřích, rostlinách a mladých výhoncích právě vysazené přísady ve sklenících.

Mravenci milují teplé vlhké prostředí

Příroda mravencům letos hraje do not, protože milují teplé a vlhké prostředí. Pokud tedy mravencům začneme jejich hnízda prolévat vodou ve větším množství, dají se na ústup pravděpodobně sami. Jestliže ale nechceme plýtvat vodou, můžeme využít i jiné možnosti, od sofistikovaných návnad přes elektronické odpuzovače až po klasické babské rady, které kolikrát zaberou nejlépe.

Na co mravenci reagují ústupem

Někteří zahrádkáři používají s větším či menším úspěchem chemii, jiní se s nadějí obracejí k biologickým zbraním například v podobě mravenčích bufetů nebo bioformatoxu, které hubí mravence biologicky šetrným způsobem. Nemáme-li ale ani k tomuto způsobu důvěru, můžeme použít klasické zbraně, které máme v každé domácnosti po ruce. Stačí využít odporu mravenců vůči silně aromatickým látkám a vypudit je jak ze zahrady, tak i ze skleníku.

Hotové přípravky proti mravencům

Atak gel na mravence, bioAtak křemičitý prášek, Atak prášek na mravence, to jsou hotové produkty, které seženete v zahrádkářských prodejnách nebo v hobby marketech a pomohou vám s likvidací mravenců na vaší zahradě. Nebo lze využít požerové nástrahy jako například mravenčí bufet či biocidní nástrahy proti mravencům - Protect home. Velmi dobře a přitom neškodně pro ostatní živočichy působí požerové nástrahy na mravence obsahující pyrethrin - přírodní látku se silným insekticidním účinkem. Látka je obsažena v kopretinách starčkolistých. Toto lákadlo na mravence způsobí, že v krabičce s ní se mravenci nakrmí, nebo přenesou látku do hnízda, kde ji pozřou další mravenci. Pyrethrin je neurotoxin působící na nervovou soustavu hmyzu. Pokud se jím nakrmí i mravenčí královna, přestane klást vajíčka a mravenčí kolonie tak zahyne.

Metody využitelné mimo trávník a rostliny

Spáry v chodníku, kde mravenci obvykle stavbami také nešetří, můžeme zalít vřelou vodou, nebo vodou s jarem, případně posolit. Zároveň se tak zbavíme obtížného plevele mezi jednotlivými kachličkami.

Jak na mravence ve skleníku

Osvědčeným způsobem jak vypudit mravence ze skleníku je nakrájený celer na plátky, které posolíte a následně, když pustí vodu, posypete je ještě mletou skořicí. Silná vůně celeru se skořicí mravence vypudí.

Další možností jak vypudit mravence z pozemku

Mravenci nesnesou silně aromatické látky, a tak můžeme rozemlít hřebíček, skořici, jalovec, majoránku, sušený česnek nebo cibuli a těmito ingrediencemi zasypávat v zahradě mravenčí stavby.

Další babské rady na mravence

Vyzkoušejte namíchat jedlou sodu s cukrem moučka v poměru 2:1 a touto směsí zasypat mravenčí cestičky nebo stavby v zahradě. Podobně funguje i solamyl. Některé rady jsou také založeny na pokládce listů kerblíku na mravenčí stezky. Jiné spoléhají na zasypání mravenců sušenou kávovou sedlinou ve velkém množství.

Vyzkoušejte zálivky

Kromě postříkání mravenišť octem, můžete zalít tato místa nasyceným roztokem soli, nebo zkusit koncentrovaný výluh z kopřiv.

Pěstujte na zahradě aromatické rostliny

Svou zahradu můžete chránit před mravenci také přirozeně – pěstováním silně aromatických rostlin jako jsou máta, majoránka, bazalka, česnek, cibule atd.

Zkuste radu našich předků

Mravenci sice jednoznačně patří do našeho ekosystému a plní v něm nezastupitelnou roli, ale v zahradě či v domácnosti škodili a škodí natolik, že už naši předci si lámali hlavu nad tím, jak se jich zbavit. Vymysleli na ně kašičku z kvasnic. Budeme potřebovat kostku droždí, polévkovou lžíci vlažné vody a k tomu půl lžíce cukru krystal. Vše společně rozmícháme a vytvoříme kašičku a past v podobě kašičky z droždí nastražíme na jejich cestičky.