Mravenci jsou užiteční tvorové. Provzdušňují půdu a odstraňují tlející zbytky rostlin i savců. V zahradě jsou však postrachem. Kamarádí totiž se mšicemi, které mohou zničit úrodu téměř přes noc. Medovice, kterou mšice produkují, stojí za různými plísněmi a tmavými spórami rostlin. Mravenci ji sice konzumují, čímž rostliny chrání, o mšice se však starají jako o vlastní. Dokonce jim staví příbytky.

Mraveniště

Na zahradě se nejčastěji objevuje zemní a podzemní mraveniště. Hlavní funkcí této stavby je termoregulace nutná ke správnému růstu potomstva a udržení vyhovující vlhkosti. Chrání také před predátory a přírodními vlivy. Mraveniště je promyšlený systém chodeb, v nichž se nacházejí zásobárny s potravou, komnata královny a komůrky, kde se líhnou noví jedinci. Z mraveniště pak vede síť cestiček, po kterých hmyz putuje za potravou. Jedna taková cesta může vést i do skleníku.

Jak udržet mravence mimo skleník

Heslem „Vždy připraven" by se měl řídit každý zahrádkář. Pokud jste tedy našli na zahradě mraveniště, pro jistotu nasypte kolem skleníku kávovou sedlinu, kterou mravenci nesnášejí. Tento produkt však musíte často obměňovat, jelikož se rychle rozpadá. Pokud kávu nepijete, můžete kolem stavby nasypat jedlou sodu, sůl, pivovarské kvasnice, kajenský pepř, plátky okurky, stroužky česneku nebo utěsnit všechny případné vstupní otvory. Uvnitř skleníku můžete také pěstovat aromatické bylinky, které mravence odpuzují. Řadí se mezi ně máta, oregano, bazalka, tymián, rozmarýn či levandule.

Jak se zbavit mravenců ve skleníku

Pokud si již tento hmyz našel do skleníku cestu, je čas zahájit protiútok. Avšak pozor. Neměli byste ublížit rostlinám. Proto dejte přednost netoxickým zbraním. Mezi ty hlavní patří pomerančový olej. Spousta přírodních komerčních insekticidů tuto složku obsahuje. Vyrobit si však můžete i vlastní. Budete potřebovat 3/4 šálku pomerančového éterického oleje, jednu lžíci melasy, jednu lžíci mýdla a jeden litr vody. Postřik aplikujte přímo do oblasti, kde se mravenci nacházejí.

Mýdlová voda na mravence

Pokud nemůžete sehnat pomerančový éterický olej, zkuste si vyrobit jednodušší postřik z mýdlové vody. Měl by být stejně účinný. Bude vám stačit 1 čajová lžička mýdla a 0,5 l teplé vody. Roztok dejte do láhve s rozprašovačem a aplikujte ho na rostliny. Mýdlová voda způsobí, že se mravenci udusí.

Jak zničit mraveniště

Nejlepší způsob, jak se zbavit hnízda, je rozbít ho vidličkou a opakovaně jej polévat studenou vodou. Vroucí vodu nepoužívejte, abyste si nespálili trávník. Vyplavení mravenci by se měli rychle odstěhovat. Pokud máte ve skleníku elektřinu, můžete také použít ultrazvukový odpuzovač škůdců.

Zdroj:

www.gardeningknowhow.com, www.growingreenhouse.com

Bert HÖLLDOBLER, WILSON, Edward O. Cesta k mravencům. Praha: Academia, 1997. ISBN 80-200-0612-5