Na horách bývá chladněji, se stoupající nadmořskou výškou teplota úměrně klesá. Mírněji se projevuje zeměpisná šířka (čím jižněji, tím tepleji) a také zeměpisná délka. Západní část České republiky vždy podléhala mírnějšímu atlantskému klimatu, východní drsnějšímu klimatu kontinentálnímu. V posledních letech však dochází k výkyvům teplot a těžko předvídatelným změnám počasí, které tomuto rozdělení odpovídat nemusí. Nezbývá než sledovat předpověď počasí i teploměr.

Ochrana na míru rostlinám i počasí

Pokud rostliny nechrání vrstva sněhu a teploty klesají hlouběji pod nulu, nastane jim nejtěžší období. Zkontrolujeme a případně doplníme ochranu trvalkových a bylinkových výsadeb. Mezi osvědčené izolační materiály patří chvojí, které prospívá suchomilným druhům, dále listí a sláma, které můžeme bez obav nahrnout k rostlinám milujícím humus a vláhu. Vrstva bude chránit jejich kořeny i půdu, kterou udrží kyprou a výživnou. Netkaná bílá textilie ochrání citlivé keře i stromky. Za výraznější oblevy je však rostliny vhodné okrýt, zvláště pokud jsou rostliny chráněny právě vrstvami netkané textilie. Nemusíme nutně sundávat celou pracně připravenou izolaci, stačí rozvázat příhodnou část a umožnit tak větrání. A pokud hrozí silnější mrazy, izolaci můžeme naopak zesílit, u citlivějších rostlin lze textilii i vrstvit a chvojí přidat navrch.

Stálezelené rostliny je třeba chránit a zakrývat tak, aby měly stále dostatek světla. Dostatek ho propouští právě netkaná bílá textilie, ochranu proti větru poskytuje i vzdušné chvojí. To za oblevy odstraňovat nemusíme, zapaření nehrozí. Protože stálezelené rostliny nespí tak jako dřeviny opadavé, potřebují i v zimě dostatek vláhy.

Ve dne teplo, v noci mráz

Otužilé zelenině, jako je kadeřávek, růžičková kapusta a pór, nevadí zima, ale nesvědčí jí prudké změny teplot. Proto ji chráníme nejen proti silným mrazům, ale i před sluncem – svrchu lehkou rohoží či bílou netkanou textilií, zespoda slámou či listím. Netkaná textilie ji ochrání i před zvěří, která si na ní ráda pochutnává. Výhodné je rovněž pěstování pod stromy – i rozložité koruny listnáčů v zimě poskytují částečnou ochranu.