Jsou plody, které mráz nezničí, a když jsou přemrzlé, chutnají dokonce lépe. Jedním z důvodů je, že mráz podnítí rostlinu, aby štěpila své zásobní škroby na cukry. Cukr rozpuštěný v buněčné šťávě do jisté míry brání přeměně vody na led, a tak plod zůstane ještě po nějakou dobu lákavý pro ptáky, kteří ho mohou sezobnout a semena rozšířit dál. Anebo ho sezobneme my sami. Stejný princip stojí za zesládnutím některých druhů zimní zeleniny, jako je například pastinák. Mráz zjemní chuť i u kadeřávku nebo růžičkové kapusty, tam je však důvodem spíše odbourání hořkých látek. A podobně vlivem mrazu některé plody zmírní jinak trpkou příchuť.

Mišpule

Plody mišpule obecné (Mespilus germanica) jsou v kuchyni i v lékárnictví oblíbené již od starověku. Na dnešních zahradách není tento malý stromek či keř běžný, ovšem pokud si ho vysadíme, přinese mnoho krásy i užitku. Má širokou, hustou korunu, pěkné listy, na jaře bíle rozkvete a na podzim plodí. Plody, malé hnědozelené malvičky s výraznými kališními cípy, nejsou chutné, ani když dozrají. Přesto je naši předci měli ve velké oblibě – věděli totiž, že sladké a měkké jsou až poté, co se jich dotkne mráz. Plody na větvích vytrvávají, proto můžeme mišpule ponechat na stromku a sklízet je až přemrzlé. Libou vůni mají i před namrznutím, v této podobě je lze přidat do domácího ovocného vína nebo likéru, ovšem jen jako koření. Nápojům dodají vůni, a díky vysokému obsahu tříslovin prodlouží jejich trvanlivost.

Mrazem „dozrálé“ mišpule můžeme pojídat jen tak. Stačí odtrhnout stopku a dužinu vytlačit nebo vydlabat lžičkou. Jsou však výtečné i pro přípravu povidel a rosolů, díky vysokému obsahu pektinů dobře rosolovatí. Přemrzlé poslouží rovněž jako základ, nikoli jen jako doplněk pro výtečné domácí víno. Mišpule nejlépe porostou na teplém, chráněném místě a v propustné půdě, neutrální nebo mírně zásadité. Nevyžadují řez, avšak výchovný může být ku prospěchu. Ponecháme přibližně pět výhonů pro budoucí kosterní větve, první i druhý rok je zkrátíme o polovinu, třetí rok o třetinu. Řežeme za bezmrazých zimních nebo časně jarních dní. V dalších letech již není třeba mišpuli prořezávat, v případě potřeby však snášejí i zmlazení.

MIŠPULOVÁ POVIDLA

Přemrzlé mišpule podrtíme, v hrnci se silným dnem podlijeme troškou vody a na mírném ohni vaříme, dokud se nerozvaří. Poté je propasírujeme, čímž odstraníme stopky a zbytky kalichů. Dle potřeby je můžeme dále zahřívat, až vytvoří pěkně hustá povidla.

MIŠPULOVÉ VÍNO

Kilogram mišpulí, které přešly mrazem, podrtíme, zalijeme 200 ml horké vody s 200 g cukru, promícháme a necháme vychladnout. Poté vlijeme do lahve nebo demižonu opatřeného kvasnou zátkou a přisypeme vinné kvasinky i živnou sůl podle návodu. Kvas necháme pracovat při pokojové teplotě, dokud kvašení neustane. Po ustání stočíme, přefiltrujeme přes husté plátno a uchováváme v chladu.

Dřínky

Vzácným a chráněným keřem je v naší přírodě dřín obecný (Cornus mas), ovšem na zahradě můžeme pěstovat jeho zahradní kultivary, ještě plodnější než původní druh. Jsou až 3 m vysoké, dlouhověké a nenáročné. Zjara se obalí žlutými květy, na podzim červenými plody, které jsou bohaté na vitamin C a další blahodárné látky. Na rozdíl od mišpulí jsou celkem chutné i syrové, pokud pěkně vyzrají. Ovšem po přejití mrazem ještě změknou a zesládnou. Můžeme je pojídat jen tak nebo připravit zavařeniny, likéry, šťávy či vína lahodné a jedinečné chuti i barvy. Zpestří i slané pokrmy, hodí se k pečenému masu i zelenině. Stejně jako ze šípků z nich lze uvařit i osvěžující odvar, který prospívá trávení. Dobře vyzrálé či přemrzlé plody se snadno sklízejí, stačí je setřást na plachtu. Nejlépe bude dřín plodit na slunci. Na půdu je nenáročný, uchytí se i v prudkém svahu, nedaří se mu pouze v kyselých a velmi těžkých půdách. Je otužilý, ovšem v zahradách položených 600 metrů nad mořem a výše mu raději najdeme chráněné stanoviště. Můžeme ho pěstovat ve skupinách nebo v podobě volně rostoucích živých plotů – vyplatí se vysadit keřů více, aby se vzájemně opylily.

Rakytník

Na zahradách je stále oblíbenější rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides), protože jde o keř dekorativní i užitkový zároveň. Jeho plody jsou mimořádně zdravé, plné antioxidantů, povzbuzující odolnost proti infekcím i stresu. Dozrávají od konce srpna až do října, dle odrůdy. Pokud si přejeme zachovat maximum účinných látek, je třeba je sklízet včas. Nutriční hodnota přemrzlých plodů o trochu klesne, ovšem chuť je sladší a sklizeň jednodušší. Část proto můžeme sklidit včas, a pokud zbytek přemrzne, jednoduše jej sklepeme. Z plodů pak můžeme připravit zavařeninu, likér, přidat je do smoothie nebo z nich uvařit čaj. Rakytník je nenáročný, plodí však lépe na slunci a propustné, neutrální nebo zásadité půdě. Je třeba vysadit keře samičí i samčí, na skupinku samičích stačí jeden či dva, nejlépe po větru.

Jeřabiny

Pro zdravé plody jsou na zahradách poměrně oblíbené dva zástupci této široké rodiny, a to šlechtěná odrůda jeřábu obecného čili ptačího, jeřáb moravský sladkoplodý (Sorbus aucuparia) varieta Edulis a jeřáb oskeruše (Sorbus domestica). Oba druhy jsou otužilé a nenáročné, plodí však lépe na slunci. Jeřáb obecný poroste i v půdě mírně kyselé, oskeruše má naopak ráda reakci zásaditou a dostatek vápníku. Kromě výchovného řezu v prvních letech tyto v dospělosti vysoké stromy prořezávku nevyžadují. Plody oskeruše jsou až 3 cm velké, sladkokyselé, i po dozrání poněkud trpké. Ovšem po přejití mrazem výtečné a oblíbené pro přípravu marmelád, moštů, sirupů i pálenky zvané oskerušovice. Podobně jsou na tom i jeřabiny, i když právě u zahradní variety je trpkost menší. Můžeme je využít podobně jako oskeruše, nebo usušit a využít pro přípravu odvaru, který pomáhá při trávicích obtížích, diabetu či revmatismu.

Trnky

Ideálním keřem do přírodněji pojatých zahrad je trnka obecná (Prunus spinosa), ale dobře poslouží i ve všech ostatních. Třeba jako trnitý živý plot, který poskytne úkryt ptákům a zpestří jídelníček i nám. Trnky jsou jako většina planých plodů poněkud trpké, ale mráz je zjemní. Poté z nich můžeme připravit třeba výtečná povidla, podobně jako z mišpulí. Jen je třeba přidat trochu cukru nebo medu, pokud je máme rádi sladká. Výjimečnou chuť i barvu má trnkové víno, skvělou přísadou jsou i trnky do domácích likérů. Trnkové keře jsou naprosto nenáročné jak na půdu, tak na stanoviště – porostou na slunci i v polostínu.

Zdroj: Časopis Receptář