Zdroje: www.floranazahrade.cz, www.homesandgardens.com, www.masterclass.com

Doprovodná sadba čili společný výsev

Tzv. doprovodná výsadba je u nás málo používaný pojem. Některé zásady doprovodného pěstování však naši předci znali a přirozeně si vyzkoušeli, že tento způsob skutečně funguje. Především u některých plodin jsou různé kombinace skvělou prevencí proti napadení škůdci. Není to však jediný důvod, proč se doprovodná výsadba osvědčila.

Než se pustíme do doprovodné výsadby či výsevu, podívejte se i na jiný způsob pěstování zeleniny. Dědek 68 zahradník předvádí, jak pěstuje mrkev v nádobách:

Zdroj: Youtube

Repelentní účinky a společný výsev

Krom repelentních účinků, kterými rostliny své okolí chrání, si společně pěstovaná zeleň vypomáhá i jinak. Jde například o lákání opylovačů, obohacování půdy o živiny, poskytování stínu či opory, ale i minimalizaci konkurenčního prostředí. Rostliny mívají často jiný kořenový systém, které si vzájemně neškodí a oba druhy mohou vedle sebe spokojeně prosperovat.

V případě mrkví je velkým problémem pochmurnatka mrkvová, které se jednoduše někdy říká jen mrkvová muška. Je to jen půl centimetru velká muška se žlutýma nohama, černým tělem a hnědou hlavou, jejíž larvy páchají hlavně na mrkvi velké škody. Napadení čelí především mrkve vysévané dříve než v květnu.

Vysejte společně mrkev a petržel

Pokud však plánujete výsev mrkve, či jste ji už vyseli, můžete ji preventivně chránit také blízkým pěstováním petržele. Pochmurnatkám totiž petržel nevoní. Proto se tato kombinace stává také ideálním prostředkem ochrany před nenechavými larvami mrkvové mušky. Nejde sice o stoprocentní obranu, ale rozhodně o způsob minimalizující škody.

S mrkví si rozumí i pažitka, rozmarýn nebo šalvěj

Ze stejného důvodu se v blízkosti mrkve také pěstují cibuloviny. Ty mušky odpuzují štiplavým alicinem.

Mrkvi také vyhovuje kombinace se saláty, luštěninami, košťálovou zeleninou i rajčaty. Mezi bylinkami můžete také vybírat. S mrkvemi si rozumí pažitka, rozmarýn i šalvěj.

Tohle k mrkvi nikdy!

Ovšem pozor! Existují také kombinace nevhodné. Jde jednak o rostliny, které napadají stejní škůdci, jednak o rostliny, které si v průběhu vegetace vzájemně konkurují. Z těchto důvodů byste neměli mrkev vysévat v blízkosti celeru, brambor, ale ani třeba kopru.

Související články