Co na nás čeká v zahradě v sezóně 2022?

Letošní sezóna odstartovala prohlášením Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského o předpokládaném nadměrném výskytu mšic. Konkrétněji by mělo jít hlavně o mšice makové a obilné. Nenechte se zmýlit názvem. Mšice makové a obilné jsou ty, které na máku a obilí přezimují, ale budou si lebedit na úplně jiných rostlinách během celého následujícího roku.

Proč se bude mšicím v roce 2022 dařit?

Zima byla spíš mírná, což nahrává hmyzu a tím pádem i škůdcům. Mšice se živí na rostlinách a nejen to. Také přenášejí virózy a vylučováním medovice přispívají také k šíření houbových chorob. Jednoduše řečeno mšice na zahradě ani doma žádný pěstitel nechce, a proto se jim brání. Především letos se proto doporučuje včasný postřik, který rostliny ochrání a zabrání rychlému množení škůdce.

Jak moc mšice ovlivní vegetativní období v roce 2022?

Odhaduje se, že napadená může být až pětina zeleně a podle ředitele Jaroslava Juřici mohou mšice letos způsobit zemědělcům ztráty na úrodě okolo deseti až dvaceti procent.

Pokud se vydáte cestou chemie, pak máte možnost nakoupit postřik k ředění v každém hobby marketu či zahradnických potřebách. Jestliže chcete chemické postřiky redukovat a bránit zahradu biologickými prostředky, pak je možnost postupovat i jinak. Podívejte se na nabídku v obchodech, běžně jsou dnes k dostání preparáty na přírodní bázi. Nutno dodat, že bývají překvapivě účinné.

Do roku 2022 se vybavte bio přípravky proti mšicím

Také můžete zabrousit na stránky bio laboratoří, které se věnují pěstování především parazitů, kteří likvidují škůdce, ale také choroby. Pro likvidaci mšic se doporučují dravé bejlomorky, Orius laevigatus či parazitické vosičky, které jsou schopné populaci mšicí zdárně zredukovat až zcela zahubit. Fungují také žluté lepové desky, další lepové nástrahy, a to i ve spreji nebo oblíbený neem olej ze stromu Azadirachta indica, který se používá jako postřik.
V neposlední řadě můžete vyzkoušet babské rady, které doporučují likvidaci mšic pomocí surovin z domácnosti.

Zdroje: www.denik.cz, cs.wikipedia.org