Proti mšicím nemusíme bojovat jen chemickým postupem, který je drahý, a ne všichni tuto cestu máme rádi. Především pokud mšice nepadly nejen naše balkonové či zahradní, ale i pokojové rostliny, doporučujeme použít levanduli.

Její léčivé účinky znali již staří Egypťané, Řekové, Římané i Arabové. Levandulový olej se používá k výrobě kosmetiky a parfémů. Ale pozor! Většina dekorativních levandulí, jež prodávají v zahradnictvích, jsou letničky, a naši zimu nepřežijí.

Co mšice udělá s rostlinkou?

Ač malé, tak dokážou na pokojových i zahradních rostlinách napáchat velké škody, navíc jsou neobyčejně rychlé. Z rostlin vysají šťávu, což je velmi oslabí.

Jejich přítomnost poznáte tak, že se napadeným rostlinám začnou kroutit listy, a když je rozvinete, uvidíte malé drobné černé či zelené broučky schovávající na spodní straně listů nebo na stonku. A teď přichází chvíle pro levanduli.

Levandule nám všem evokuje provoněnou francouzskou Provence či oblast Středomoří. Nádherně voní, je krásná na pohled a k tomu ještě léčí. Existuje přes 40 druhů levandule lišících se vzhledem i obsahem přírodních olejů a silic a dalším křížením vznikají další nové varianty.

Rostlinky levandule mají přirozenou ochranu proti žhnoucímu slunci i hladovému dobytku, jež se jí raději vyhne.

Levanduli trvalku pěstujme raději v nádobách, kde mohou ve světlých chladných místnostech zimní období přežít. Na jednom stanovišti vydrží i více než deset let! Budete-li ji pěstovat v nádobě na terase, není zas až tak nutné řešit, jak moc je daný druh odolný vůči mrazu.

Levandule miluje plné slunce. Spokojí se se sušší, kamenitou a málo výživnou půdou. Poroste i ve stínu, ale bude jen málo aromatická a slabě pokvete. Jestliže rostliny budete pěstovat na zahradě v záhoně a bojíte se vymrznutí, pěstujte klasickou levanduli lékařskou.

Levandule a mšice

Levandule odpuzují mšice, proto je dobré sázet je k růžím a dalším květinám, které ochrání. Stejně tak nám pomůže i v šatníku, kde odpuzuje šatní moly.

Pokud nechcete, aby vaši zahrádku nebo květinu mšice zničili, vyžaduje to prevenci. Na zahradě byste měli začít už na podzim a v předjaří a to tím, že zryjete půdu, čímž zničíte přezimující larvy a kukly. Stejně tak je lepší likvidovat spadané listí zasažené mšicemi, což platí v průběhu celého roku.

Důležité je také dbát na výživu rostlin: Pokud jsou v dobré kondici, je pravděpodobnost výskytu škůdců a chorob nižší, jelikož jsou pro mšice méně lákavé.

Také v blízkosti levandule se mšice neobjeví, ale pokud nemáte místo, kam levanduli zasadit, pomůže i levandulový repelent.

Levandulový repelent

Repelent proti mšicím připravíme tak, že smícháme dvě hrsti levandulového květu s vodou. Levanduli zalijeme zhruba litrem horké vody a necháme louhovat. Poté přidáme třetinu nastrouhaného jádrového mýdla, pokud možno bez umělé parfemace. A mícháme, dokud se mýdlo nerozpustí. Dolijete dalšími 5 až 6 litry vlažné vody a přidáte dvě lžíce octa a 2-4 lžíce oleje, může být i slunečnicový. Vše dobře promícháte a přecedíte. Nejprve přes síto hrubší, následně přes sítko jemné, aby se postřikovač neucpal. Pak už jen nalahvujete.

Levandule proti hmyzu jako olej či krém

Velmi účinný domácí repelent připravíme z kvalitního 100% levandulového oleje a krému či oleje, který používáme na pleť či pokožku. Vynikající je i olej kokosový.

Stačí jen smíchat kokosový olej s levandulovým a rozmíchat. Není potřeba nijak měřit poměr, záleží na tom, jak moc vám levandule voní.

Stejně tak voní i naše kůže, a navíc účinně odpuzuje veškerý nežádoucí hmyz. Kokosový a levandulový olej navíc blahodárně působí na stav pokožky. 100% levandulový olej lze aplikovat také přímo na kůži, takže jej můžeme použít i místo parfému nebo jako dezinfekci po odstranění klíštěte, či na jiná hmyzí kousnutí.

Zdroje:

www.slunecnabrana.eu, www.prozeny.cz