Mšice jsou každoroční zahrádkářský problém, a to po celém našem území. Napadení těmito malými nepřáteli je obrovská nepříjemnost, neboť jsou mšice schopné zničit celou úrodu. A to je rozhodně k naštvání! Připravte si na mšice odpuzující postřik z levandule, abyste o úrodu nepřišli.

Mšice

Tento polokřídlý hmyz se živí rostlinnými šťávami a dá se říct, že z rostlin vysávají život. Na počátku jejich výskytu na rostlině, si jich často ani nevšimnete, neboť několik kusů o velikosti pouhých 4 – 6 mm přehlédnete jedna dvě. Rozmnožování mšic je rychlé jako blesk, za rok mají 6 – 16 generací, což je číslo opravdu až neskutečné. Čím rostlině vlastně škodí?

Jednoznačně sáním šťáv, ale mšice přenáší na rostlinu i spoustu nemocí. V neposlední řadě mšice vylučují medovici, která na rostlině ulpívá a postupem času se na tomto místě začne rozvíjet houbové onemocnění. Medovice také slouží jako hodnotná potrava mravencům, kteří si mšice hýčkají a chrání je před úhlavními nepřáteli. Mšice jsou většinou bez křídel, ale pokud dojde k přemnožení, začnou se rodit jedinci okřídlení, aby se mohli snadněji přemístit na vzdálenější rostliny.

Levandulový postřik

Ne vždy je potřeba zásah chemie, abyste se škůdců zbavili. Jedna z možností je využít sílu přírody. Výroba levandulového postřiku je snadná a bude vás stát jen pár korun, tak proč to nezkusit. Takovou menší nevýhodou se může zdát fakt, že k přípravě potřebujete kvetoucí levandule, což se většinou poštěstí až v půlce léta (samozřejmě záleží na mnoha faktorech).

Až bude levandule v rozkvětu, nastříhejte cirka dvě hrsti kvetoucí nati. Levanduli vhoďte do rendlíku a přelijte jí jedním litrem vařící vody. Nechte v klidu vychladnout na pokojovou teplotu a sceďte. Pak už jen stačí přelít roztok do postřikovače a vyrazit! Připravený postřik není nijak agresivní a lze ho použít opakovaně.

Sáhněte i po jiných ingrediencích

Tabák – nálev z tabáku, který vzniká přilitím horké vody do nádoby s nařezaným tabákem, je také účinný, a to díky obsahu nikotinu.

Česnek – dva stroužky česneku rozmačkejte do sklenky vody, nechte přes noc odstát a druhý den postříkejte vzniklým výluhem stonky rostlin, česnek slouží jako ochranný prostředek.

Kopřivy – cca 15 gramů sušené kopřivy zalijte litrem vody a nechte odpočívat 3 dny. Po požadované době sceďte a přilijte 4 litry vody. Stříkejte na stonky rostlin jako ochranu před napadením.

Rajčatové listy – rajčata se musí zaštipovat, což je ideální příležitost si nastřádat listy z rostliny, ze kterých si připravíte účinnou zbraň na mšice. Natrhejte si 100 g listů a zalijte je litrem vody, nechte máčet přes noc, druhý den si naplňte postřikovač a začněte stříkat na postižené rostliny.

Související články

Zdroje: www.pasti.cz, www.novinky.cz, www.atlaso.cz