Zdroje: www.novinky.cz, www.nasezahrada.com, cs.wikipedia.org

Proč likvidovat mšice

Mšic si můžete všimnout kdekoli na zahradě, ale také na loukách na obyčejných květinách jako je jitrocel nebo štírovník. Na louce nás to ani moc nemrzí, ale když nám mšice napadnou ovocné stromy nebo keře, je potřeba zakročit. Moderní chemie nabízí spoustu přípravků, které bez pochyb, zlikvidují každého broučka. Možná je ale čas, myslet i trochu ekologicky a podívat se po BIO přípravcích anebo vyzkoušet recepty našich babiček. Ale než začnete vařit odvary z kuřích nožek, měsíčního svitu a vlasů děda vševěda ujistěte se, že mšicím k návratu na vaši zeleň nebudou pomáhat jejich milovaní pěstitelé mravenci. Hurá na ně!

Spolupachatelé mravenci!

Pokud jste četli knížky Ondřeje Sekory, máte základní kurz o životě hmyzu už za sebou. Mravenci si svoje mšice skutečně pěstují pro medovici, kterou ze mšic dojí. Mšice z této symbiózy také těží. Mravenci jim pomáhají ke šťastnému životu na konci větviček, kde z pupenů raší mladé lístky, a kde se mšicím tolik daří. Na oblíbená stanoviště je vynášejí, a navíc je chrání i před predátory jako jsou slunéčka, zlatoočky či larvy pestřenek.

Zamezte mravencům přístup! Nejjednodušeji toho dosáhnete na zeleni, která má dostatečně obnažený jeden kmínek. Na kmínek můžete aplikovat lepovou nástrahu, která je jednoduchá a velmi účinná. Nehodí se na zeleninu, a rostliny které se větví hned u země, ale pomůže ochránit ovocné i okrasné stromy.

Lektvary, odvary a elixíry proti mšicím

Co nám dala příroda, abychom se mšicím postavili? Jednoduché recepty naše babičky kombinovaly s manuálním odstraňováním mšic z napadených rostlin. Tento ekologický přístup sice nevedl k jejich okamžité likvidaci, ale účinně mšice redukoval, až úplně vymizely z jejich zahrady.

Pokud se rozhodnete větvičku odstřihnout, což dělám, jen když už se objevily poškozené listy, nezapomeňte ji hned odnést na ohniště a spálit. Mšice můžete také opláchnout proudem vody, ale pamatujte, že mravenci jim opět pomohou zpět na jejich stanoviště. Anebo vyzkoušejte některý z domácích ekologických postřiků.

Česnekový postřik na mšice a mravence

Česnekový postřik odpudí mšice, mravence, ale i opylovače květů. Proto je jeho použití vhodnější až po odkvětu. Na přípravu postačí sklenice horké vody a dva rozmáčknuté stroužky česneku, které necháte ve vodě odstát alespoň 6 hodin.

Tabák likviduje i mšice

Zahradníci si také pochvalují tabákový odvar, z listů rostliny, ale osobně jsem se setkala s vařením odvaru přímo z cigaret. Nikotin v tabáku obsažený, je právě tím, co hmyz nesnáší. Opět by měl být účinný nejen proti mšicím, ale i mravencům. Ovšem ne všichni snesou tabákový zápach. Nařezaný tabák, nebo cigarety z jednoho balíčku, zalejte horkou vodou a nechejte jeden den louhovat.

Odvar z rebarbory

Pokud vám roste na zahradě rebarbora neváhejte. Rebarborový sprej lze vyrobit jak z listů, tak i řapíku. Nasekané kousky rostliny povařte ve vodě, nechte vychladnou a sceďte.

Likvidujte, ale obezřetně

Všechny odvary jsou vhodné k postřikům napadených míst nejlépe brzo ráno nebo večer. Jako u všech postřiků i zalévání, vyhněte se poledním hodinám, abyste rostliny nespálili. Aplikujte v bezvětří, aby postřik neskončil na vašem obličeji nebo šatech. Opakujte podle potřeby a nezapomeňte, že odvary odpuzují i mravence, a proto klidně použijte sprej i v okolí domu a v zahradě, kde je jejich výskyt častý.