Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, www.ceskestavby.cz

Vyvarujte se mšic!

Mšice je parazit, který se živí na rostlinách a je to běžný škůdce, se kterým se setkáte nejen na balkonech a v předzahrádkách, ale také ve volné přírodě. Za sezonu se dokáží mšice rozmnožit na neuvěřitelných 16 generací. Ve světě je známých několik tisíc druhů mšic, zatímco Evropu trápí „pouhých" osm set z nich.
Mšice škodí sáním na nadzemích, ale i podzemních částech rostlin, navíc také roznášejí virózy. Také vylučování medovice mšicemi zhoršuje stav rostlin, jelikož jsou v těchto místech rostliny náchylné na houbové choroby. Co je důležité vědět, než vytáhnete proti mšicím?

Než vyrazíte do boje proti mšicím

  • Ne všechny přípravky fungují stejně, také díky tomu, že mšic je velké množství druhů. Nebojte se vyzkoušet všechno, co máte po ruce.
  • Nečekejte na nejhorší a zakročte včas. Podomácku vyrobené přípravky fungují, ale nejsou dostatečně silné na to, aby decimovaly obrovské množství mšic. Pokud se situace začíná vymykat kontrole, sáhněte po něčem silnějším.
  • Nezapomeňte, že mšice žijí v symbióze s mravenci. Pokud se zbavíte mravenců, také mšice vám půjde likvidovat snáz. Proti mravencům stačí na kmínek rostliny aplikovat lepovou nástrahu. Speciální lepidlo pro tyto potřeby neusychá a funguje velmi dobře i na velkých ovocných stromech.
  • Pokud používáte postřiky, vždy je nutné mšice zcela smáčet. Proto otáčejte listy a vrcholky větviček stříkej ze všech stran.

Jak vyrobit postřik z mýdla proti mšicím?

Je to velmi jednoduché. Mýdlo určené na praní nastrouhejte na jemném struhadle, případně naškrabejte nožem. Nicméně struhadlo je mnohem praktičtější a rychlejší způsob. Hoblinky ze 100 g mýdla zalijte jedním litem horké vody a nechejte rozpustit. Promíchejte a používejte v manuálním rozprašovači. Nanášejte přímo na postižená místa už při prvním výskytu mšic. U domácích prostředků je důležitý včasný zákrok před tím, než se situace stane kalamitní.
Jednoduchý postřik z vody a mýdla můžete vylepšit ještě 150 g rostlinného oleje. Před použitím postřik dobře protřepejte a nanášejte na postižená místa. Olej pomůže udělat na hmyzu tenoučký, ale celistvý film, který škůdce zadusí.