Mšice odradí česnek i mléko

Stejně jako některé lidi, i mšice odradí silné česnekové aroma. Vezměte pár stroužků česneku, oloupejte je a rozmačkejte do sklenice s vodou o objemu cca 300 ml. Pečlivě rozmíchejte a aplikujte na napadené rostliny.

Mšice však odradí i obyčejné mléko. Nařeďte ho s vodou 1:1, přelijte do rozprašovače a rostlinu od shora až dolů pečlivě postříkejte. Jakmile mšice zahynou, rostlinu spláchněte čistou vodou, zaschlé mléko přiliš vábně nevoní.

Fígl s rajčaty nebo tabákem

Fungují i nálevy z nejrůznějších rostlin, třeba z rajčat nebo tabáku. Otrhejte pár rajčatových listů, nasekejte je a do druhého dne nechte namočené ve studené vodě. Druhý den sceďte, rozmíchejte a aplikujte. Máte-li doma tabák, vyzkoušejte ho, a to tak, že hrst tabáku zalijete vroucí vodou, necháte vychladnout a pak výluhem v rozprašovači ošetříte rostliny.

Bez šance

Pijete kolu? Možná budete překvapeni, ale tenhle sladký nápoj zabíjí mšice. Smíchejte ho s vlažnou vodou v poměru 1:1 a nastříkejte na postižené rostliny. Mšice nebudou mít po takovém zásahu šanci.

Vyvařte rebarboru

V sezóně rebarbory můžete využít i její účinky, postřik si připravíte tak, že nahrubo nasekáte listy i s řapíky a vyvaříte je ve vodě (použijte větší množství). Nechte nálev vychladnout, přeceďte a pak nastříkejte na mšice. Tento postřik likviduje jak dospělé broučky, tak larvy i housenky v případě, že ho budete provádět pravidelně.

Mýdlo s vodou

Účinné je i mýdlo nebo saponát na nádobí. Draselné mýdlo o hmotnosti 200 g nastrouhejte do 1000 ml teplé vody, rozmíchejte a nechte vychladnout. Aplikuje se jen na místa, která mšice napadly. Namísto mýdla můžete použít i 2 lžičky saponátu, který také smíchejte s 1000 ml teplé vody a aplikovat. Nezapomeňte rostliny druhý den po postřiku omýt vodou.

Náš tip

Pokud rádi pijete kávu, lógr nevyhazujte. Zhoubné mšice totiž odradí i kávová sedlina. Připravujete-li si turka nebo kávu z moka konvičky, lógr nechte vyschnout na novinách nebo pečicím papíře a pak jej nasypte k rostlinám. Působí jako hnojivo i odpuzovač škodlivého hmyzu.

Související články


Zdroje: nasezahrada.com, BonaCasa.cz