Zdroje: www.ceskestavby.cz, pestujme.cz

Není mšice jako mšice

Mšic je obrovské množství druhů a někdy až překvapí nápadně jiným vzhledem, barevnými variantami či velikostí. Mšice škodí sáním na rostlinách, jejichž růst a listy začnou být deformované a narušené. Proto jsou také rostliny náchylnější k onemocnění, například plísněmi. Pokud se mšice vyskytnou ve vaší zahradě či doma, pak nezbývá, než je bez milosti ničit, a to nejen je, ale i všudypřítomné mravence. Díky jejich symbióze mšice prospívají a mravenčí pomocí se také rychleji šíří po celé rostlině i okolní zeleni. Co dělat?

Přírodní postřiky fungují, ale zasáhněte hned

Jednejte rychle, už pokud uvidíte první příznaky napadení, okamžitě vyrobte postřik a zasáhněte. Pokud se škůdci velmi rozmnoží a osídlí velké množství rostlin, pak je možné, že budete muset nasadit na jejich likvidaci silnější chemické postřiky. Využijte přírodních prostředků, dokud je to možné, a zbavte rostliny protivných škůdců.

Připravte octový postřik na mšice!

Octový nálev se skvěle hodí k postřiku na mšice. Stačí ocet zředit vodou ve stejném poměru. I když ocet velmi výrazně páchne, brzy tento odér vyvětrá, a proto není problém postříkat jím i pokojové rostliny. Máte-li mátu nebo jen trošku mátového esenciálního oleje, využijte je. Přidejte do octového postřiku rozdrcené čerstvé listy, trošku silného odvaru ze sušené máty nebo jen kapičku mátového éterického oleje. I máta je pro mšice odpudivá, a to nejen zápachem, ale irituje mšice i tříslovinami, které obsahuje.

Mšice nesnášejí postřik z česneku

Česnek je pro své výrazné silice dobře známý a užívaný „všelék“. Také mšice jej nesnášejí, a proto je to ideální prostředek na výrobu domácího postřiku. Oloupejte celou paličku česneku a stroužky nakrájejte nebo nožem naplocho rozdrťte. Vhoďte do hrnce nebo velké zavařovací sklenice a zalejte jedním litrem převařené, ale již téměř vychladlé vody. Nechejte odstát alespoň jeden den, sceďte do ručního postřikovače a aplikujte na květiny.

I v případě domácích postřiků pamatujte, že postřik není vhodné provádět během poledního žáru a v příliš větrném počasí. Aplikujte přímo na mšice, tedy i zespodu na listy a stonky.