Mšice jsou jedním z nejčastějších škůdců v zahradě a snadno mohou způsobit mnoho potíží a škod. Objevují se nečekaně, a to hned v ohromném množství. V případě, že se jich chcete efektivně zbavit, jednejte okamžitě! Nemusíte hned spěchat pro chemické prostředky do obchodu, stačí se rozhlédnout v domácím prostředí a využít dostupné ekologické přípravky, které jsou maximálně šetrné k životnímu prostředí.

Titěrný zákeřný hmyz

Mšice jsou drobný hmyz, který se v počátcích napadení rostlin objevuje na spodních částech listů, kde z nich s chutí vysává buněčnou šťávu. Poškozené listy se začnou brzy deformovat a kroutit a napadená rostlina postupně přestává růst. Mšice jsou zabarvené podle konkrétního druhu. Některé jsou bílé, jiné žluté, zelené, hnědé nebo černé. Protože mají samičky vyvinutá křídla, mohou klást vajíčka i na sousední rostliny. Mšice jsou přebornice v rozmnožování, takže jakmile je objevíte, nic neodkládejte a začněte s likvidací.

Vyzkoušejte sílu kopřiv

Kopřivová jícha je velice účinný a efektivní přírodní prostředek, který vás nejen zbaví mšic, ale zároveň funguje jako skvělé hnojivo. K přípravě budete potřebovat 100 g kopřivových listů, které nejprve nakrájejte nebo potrhejte na malé kousky. Poté je zalijte 1 l horké nebo i studené vody a přikryjte gázou nebo prodyšným plátýnkem. Měl by proběhnout proces kvašení, který trvá tak 2 až 3 týdny. Každý den směs lehce promíchejte a ve chvíli, kdy přestane pěnit, je jícha připravena k použití. Následně vzniklý roztok smíchejte s vodou v poměru 1:10 do připraveného rozprašovače. Tento druh postřiku funguje nejlépe během vegetačního období. Na postižené rostliny jej aplikujte dvakrát týdně. Ke kopřivě můžete natrhat i pár snítek pelyňku, který mšice také dokonale odpuzuje.

Dejte mšicím „stopku“ prostřednictvím oleje

Připravte si přípravek s olejovým základem. Stačí využít jakýkoliv olej, dostačující je olej řepkový. Smíchejte ho s vodou v poměru 1:10 a můžete pomocí rozprašovače začít s aplikací.

Z oleje si můžete připravit i další prostředek, který je ještě účinnější. Smíchejte ¼ šálku oleje s 3 stroužky rozdrceného česneku, 3 lžícemi pálivé papriky a poloviční lžící tekutého mýdla. Veškeré ingredience důkladně rozmíchejte ve 4 l vody a vzniklou směs nalijte do lahve s rozprašovačem. Tento mix požívejte v počátku potíží každý druhý den, preventivně pak stačí dvakrát týdně.

Likvidace jedlou sodou

Dalším způsobem, jak můžete bojovat proti mšicím, je postřik z jedlé sody. Nasypte 2 polévkové lžíce jedlé sody do 1 l vody a pečlivě směs promíchejte. Postříkejte postižené rostliny 2x až 3x za týden. Jedlá soda mšice postupně znehybní a usmrtí. Po půl hodině ještě opláchněte rostliny čistou vodou a důkladně je zbavte veškerých zbytků obtížného hmyzu.

Česneková voda

Síla česneku pomůže i v tomto případě. Připravte si 1 hlavičku česneku, oloupejte ji a jednotlivé stroužky rozmačkejte. Takto připravený česnek vložte do uzavíratelné nádoby s vodou a nechte směs do druhého dne odstát. Jestli chcete dosáhnout opravdu dobrých výsledků, aplikujte pomocí spreje každý večer.

Octem proti mšicím

Octovou vodu si připravte smícháním octa a vody v poměru 1:10 a po její aplikaci vždy druhý den rostlinu opláchněte čistou vodou. Koncentraci roztoku nepřehánějte, mohlo by dojít k nežádoucí změně pH půdy.

Mýdlový roztok

Další prostředek, který patří k osvědčeným a oblíbeným metodám. V 1 l vody rozpusťte celou kostku mýdla a postřik je hotov. Ošetřujte jím zasažené rostliny dvakrát týdně.

Zdroje: www.porady.interia.pl, www.rexter.cz, www.prima-receptar.cz