Mšice

Dvě až deset milimetrů malé potvůrky s měkkým tělem se rychle množí. Samičky totiž k založení nové generace partnera nepotřebují a každá dokáže za svůj krátký život vyprodukovat až dvě stě dalších samic. Mšice se živí šťávou z rostlin. Toto „pouštění žilou" byliny vysiluje a připravuje o živiny. Listy jsou zkroucené a pupeny mají nepravidelný tvar. Drobné ranky jsou napadány plísní a jiným hmyzem. Proto přítomnost mšic na zahradě nikoho netěší.

Levandule

Kdo by nemiloval levanduli. Její krásné fialové květy a voňavé listy mají uklidňující účinky. Snižují krevní tak, působí močopudně a stimulují slinivku břišní. Levandulový nálev působí také proti nespavosti, při nervozitě a závratích. Právě pro její krásu i zdravotní benefity si ji můžete vysadit na zahradě. A navíc, to, co na ní obdivujeme, mšice nesnášejí.

Mšice a levandule

Levandule totiž obsahuje silice, třísloviny, antokyany, hořčiny a pryskyřice. Právě proto ji nekonzumuje ani volně pasoucí hladový dobytek. Mšicím doslova páchne a nechtějí být ani v její přítomnosti. Proto tuto letničku zasaďte do květináče a dejte k růžím.

Růže a mšice

Prevence proti napadení parazitujícího polokřídlého hmyzu začíná již nákupem sazenic. Vybírejte si pouze zdravé a silné rostliny. Ty poznáte podle dobře vyvinutého kořenového balu a jasných, hladkých listů. Růže by měla mít nejméně 3 stonky.

Zahrada a mšice

Toužíte-li po zahradě bez mšic, které napadají nejenom oblíbené růže, je nutná pravidelná péče a úklid celého prostoru. Mezi to patří především zbavování se spadaného listí a plevele, na němž se mohou mšice rozmnožit, a poté se přesunout na další rostliny. Důležité je také podzimní zrytí půdy. To zničí kukly, které by jinak přezimovaly.

Levandulový postřik

Pokud chcete účinnost levandule proti mšicím zvýšit, vyrobte si domácí postřik. Budete potřebovat dvě hrsti levandulového květu, litr horké vody, 1/3 jádrového mýdla, 2 lžíce octa a 2-4 lžíce oleje. Levanduli zalijte horkou vodou a nechte louhovat. Přidejte mýdlo a míchejte tak dlouho, dokud se nerozpustí. Roztok přeceďte a nalijte ho do 6 litrové konve. Přidejte k němu 5 litrů vlažné vody, ocet a olej. Postřik přelijte do láhve s rozprašovačem a použijte na růže.

Zdroj:

https://www.denik.cz/bydleni/kdyz-premnozene-msice-utoci-na-ruze-20130502.html

https://prima-receptar.cz/co-jeste-nevite-o-levanduli/

https://www.prozeny.cz/clanek/jak-na-msice-dulezita-je-prevence-a-jde-to-i-bez-chemie-57725

http://www.slunecnabrana.eu/Zensky%20horm.%20system/Recepty/alternativne%20s%20levanduli.htm