Zdroje: www.growveg.co.uk, zahradnitipy.com, bigbughunt.com

Muchnice

Pod dvoukřídlý hmyz zařazujeme několik druhů. Mezi nejznámější patří muchnice březová a zahradní. Dohromady je jich však přes tři desítky druhů. I když patří mezi opylovače, jejich larvy rozhodně užitečné nejsou.

Jak poznat, že rostliny napadly larvy muchnic

Napadené rostliny poznáte snadno. Mrkev je zčernalá a má prožrané tělo, vyhlodaná bývá i bulva celeru, která se zbarví do zvláštní fialové barvy. Brukvovitá zelenina je vyžraná zevnitř, cibule, česnek a pór, i přes svědomitou péči, hyne. Každý druh muchnic se zaměřuje na jinou zeleninu.

Muchnice a zelenina

V srpnu a září napadá kořenovou zeleninu pochmurnatka mrkvová. Její larvy v ní vyhlodávají chodbičky a znečišťují je trusem. Zelí, květák, brokolici, ředkvičky, pekingské zelí a další rostliny z čeledi brukvovitých ožírají larvy muchnic s poetickými jmény květilka zelná, květilka všežravá a plodomorka zelná. Květilka cibulová zase napadá cibuloviny. Larvy se pak prokousávají skrz suknice, likvidují listy a rostlina vadne. V posledních letech se přemnožila muchnice vrtalka pórková. Druhá generace larev, líhnoucí se v srpnu a září, se provrtává skrz celou rostlinu, kterou tak zlikviduje rekordní rychlostí.

Jak chránit zeleninu před larvami muchnic?

Jediným zaručeným způsobem, jak ochránit různé druhy zeleniny před ničivými larvami muchnic, je nainstalování jemné síťoviny. Tu buď hoďte přímo na zeleninu nebo ji připevněte na obruče z drátu nebo plastu. Síť instalujte ihned po zasetí plodiny. Dolů ji dávejte jen v případě odstranění plevelu nebo sklizně. V ideálním případě síť ještě zakopejte cca 5 cm do půdy.

Další prevence

Jelikož jsou muchnice velmi podobné známé mouše domácí, je samozřejmé, že si nemusíte ihned všimnout, že právě tento druh vám létá po zahradě. Proto se zaměřte i na prevenci. Mezi ni patří pravidelný úklid zahrádky. Nejpozději tři týdny před výsadbou půdu vydezinfikujte dusíkatým vápnem nebo chemickými prostředky. Pokud už zeleninu larvy napadly, nekompromisně odstraňte zbytky rostlin. Na stejné místo pak po několik let nevysazujte stejnou nebo podobnou plodinu.

Rychlý zásah

Pokud si všimnete, že po vaší zahradě létají dvoukřídlé muchnice, ihned nad záhon vylepte žluté lepové desky. Podle toho, kdy se na desky přichytilo nejvíce jedinců, si naplánujte vhodný termín pro případné ošetření insekticidem. Mezi osvědčené patří například Sumithion super. Ten aplikujte nejpozději do 14 dnů od hojného výskytu muchnic.

Aromatické bylinky

Rostliny také můžete chránit pomocí aromatických bylin jako je aksamitník, měsíček, tymián nebo šalvěj. Zastánci bio pěstování či permakulturní zahrady doporučují vysazovat smíšené kultury rostlin, např. mrkev a cibuli.