Kanadská borůvka

Brusnice chocholičnatá. To je pravý název rostliny z čeledi vřesovcovitých, která pochází ze severní Ameriky. Právě proto se jí říká kanadská borůvka. Už odpradávna jí pěstovaly různé indiánské kmeny a už na počátku 20. století byla šlechtěna. Dnes je nejvýznamnější komerčně pěstovanou borůvkou jak v USA, tak i v Evropě, Japonsku, a dokonce i na Novém Zélandu. Kanadské borůvky se dožívají 30-60 let, mají rády polostín i plné slunce. Keř dorůstá do výšky cca 2,5 metru a potřebuje prostor o velikost 2x1m. Pokud byste tuto borůvku chtěli vysadit, připravte se, že budete muset vykopat cca půl metru hlubokou jámu. Rostlina je totiž náročná na obsah vápníku v půdě. Potřebuje proto speciální směs na pěstování borůvek či rododendronů, nebo směs rašeliny s drcenou kůrou. Jelikož je cizosprašná, budete muset vysadit alespoň 2 různé odrůdy brusnice chocholičnaté. Plodit začínají čtvrtým rokem.

Muchovník

Muchovník oproti kanadské borůvce roste prakticky kdekoli. Jeho plody jsou také sladší. Stal se tak významným konkurentem známějšího keře. Muchovník kvete od časného jara a plodí dříve než ostatní bobuloviny. V českých zahradách si tak rychle našel své místo.

Druhy muchovníku

Pokud chcete i vy svou vlastní chutnou „indiánskou borůvku", jak se muchovníku říká, sežeňte si odolné americké kultivary. V zahradnictvích už běžně najdete odrůdy Martin, Nortlin, Thiessen či Smoky. Všechny jsou nenáročné na pěstování a jsou odolné vůči silným mrazům. Keře jsou samosprašné. I jeden zajistí bohatou úrodu.

Nenáročný muchovník

Další výhodou je, že je odolný vůči chorobám a škůdcům a je nenáročný na řez. Má vzdušnou korunu a krásně vypadá, když ho vytvarujete do tvaru stromu. Udržovací řez provádějte v zimě, od prosince do konce února. Odstraňte mrazem poškozené, polámané nebo odplozené starší větve.

Jak muchovník zasadit

Pokud chcete sladké plody, vyberte keři slunné či polostinné místo. I když snáší období sucha, po přesazení ho nezapomeňte pravidelně zalévat, aby dobře zakořenil. To podpoří také přidání kompostu do jámy. Muchovník plodí už v druhém, nejpozději třetím roce po vysazení. Jakmile budete provádět zmlazovací řezy, můžete se těšit na úrodu po celé délce větviček. Jelikož se keře prodávají v kontejnerech, můžete je vsadit prakticky v průběhu celé sezóny. Jaro je však nejlepším obdobím.

Celoroční radost

Muchovník zpestří zahradu celoročně. Na jaře kvete krásnými bílými květy, poté se můžete těšit na zdravé bobule a na podzim se zbarví do ohnivých barev. Výhodou také je, že bobule plodí postupně. Plody si tak můžete vychutnat průběžně nebo je zamrazit a počkat, až jich nasbíráte více. Jsou skvělé na výrobu marmelády, kompotů nebo do koláčů. Obsahují vitamíny C, B, A, minerály a dále barviva, kterým se přisuzují protirakovinné účinky.

Péče o muchovník

Keř muchovníku nemusíte hnojit nijak často. Pokud mu chcete dopřát nějaké živiny, hnojte maximálně kompostem nebo běžně dostupnými hnojivy na okrasné dřeviny. Pomůže mu to k lepšímu plození. V parných a horkých letních měsících snese vydatnější zálivku.

Zdroj: abecedazahrady.dama.cz, www.nasezahrada.com, hobby.instory.cz