Muchovník i kanadská borůvka jsou již několik let oblíbenými keři, které pěstuje nejeden zahrádkář. Obě rostliny jsou v podstatě nenáročné a během léta se dočkáte chutných a zdravých plodů, aniž byste museli běhat po lese. Stačí jim dopřát správnou výživu.

Domácí borůvky jsou dietetická bomba

Bylo by škoda nemít doma po ruce zahradní borůvky, protože se jedná nejen o báječnou laskominu, ale i o malý zdravotní zázrak. Tmavě modré a šťavnaté plody zpravidla obsahují kolem 10 % cukru, důležité třísloviny, významné organické kyseliny, něco kolem 1 % pektinů a karotin. Ve vysoké míře je zastoupen i vitamín C a B2. Díky významnému množství anthokyanů jsou i výbornou prevencí mnohých závažných chorob včetně rakoviny. Jejich pravidelná konzumace zpomaluje stárnutí mozkových buněk a zlepšuje krátkodobou paměť.

Muchovník

Muchovník neboli indiánská borůvka je velmi nenáročný keř, z něhož můžete sklidit s přehledem 8 až 15 kg chutných plodů. Na péči je dokonce méně náročný něž kanadská borůvka. Poprvé začne plodit většinou už v druhém roce po výsadbě a čím je keřík starší, tím většího počtu plodů se dočkáte. Jestliže jste muchovník vysadili na místo s dostatkem slunce, můžete zralé plody sklízet už během června. Velice dobře se mu daří v méně kyselé půdě a je dokonce velmi otužilý.

Muchovník miluje kompost

Ze všeho nejlépe této rostlině vyhovuje kompost, a to ve formě silného výluhu. Nejenže vám poroste jako z vody a budete se moci těšit z bohaté úrody, ale dokonce keř ochráníte před mnoha škůdci a zákeřnými chorobami. K tomu vám dopomůže i postřik, díky kterému se výluh dostane nejen ke kořenům, ale i na veškeré části rostliny. Jak si výluh můžete vyrobit? Budete potřebovat 1 l zralého kvalitního kompostu a 10 l vody. Kompost louhujte po dobu 14 dní a každý den jej řádně promíchávejte. Nakonec vše zřeďte v poměru 1:10 čistou vodou.

Kanadská borůvka

Tento keř můžete znát také pod názvem brusnice chocholičnatá. Protože se jedná o kyselinomilnou rostlinu, je o trošku náročnější oproti muchovníku nejen na pěstování, ale i na půdu a potřebné živiny. Pozor si dejte na těžší jílovitou půdu, velice se v ní zpomaluje růst kořenů, někdy se i zcela zastaví. Pro zdravý vývoj vyžaduje kanadská borůvka slunné místo s vyšší vlhkostí vzduchu. Dobře zvládá i polostín, ale méně a později plodí a borůvky nejsou tak sladké. Místo by mělo být chráněno před silným větrem. Nedoporučuje se pěstování v blízkosti vody nebo mezi svahy, kde bývá nejčastěji větrno. Během celého vegetačního období potřebuje kanadská borůvka bohatou výživu.

Jak hnojit kanadskou borůvku

Borůvkám vždy dopřejte dostatek čisté rašeliny s pravidelnou dodávkou živin s kyselou reakcí. Možné je přidat i menší množství kompostu, drcenou kůru, křemičitý písek, smrkovou nebo borovou hrabanku. Vyznačuje se nízkým pH mezi 3,5 až 5,5. Hrabanka neboli jehličnatka je druh zeminy, jež vzniká rozkladem opadaného jehličí. K charakteristickým vlastnostem patří kyprost, sypkost a dobrá propustnost. Můžete si pořídit také přímo substrát připravený pro kyselomilné dřeviny.

Jak se o rostliny postarat během léta

Náročnější kanadská borůvka i skromný muchovník vyžadují v letním období vydatnou zálivku, nejlépe odstátou dešťovou vodou. Díky tomu budou bobule perfektně šťavnaté. Nepravidelné zavlažování by mohlo způsobit scvrkávání a opadávání nedozrálých plodů.

Zdroje: www.hobby.instory.cz, www.tema.ceskenapady.cz, www.gardeningknowhow.com