Muchovník (Amelanchier) je rod s asi 20 druhy keřů a malých opadavých stromů z čeledi růžovitých. Pochází ze Severní Ameriky. Dorůstá do výšky 3 až 6 metrů a šířky 2 až 4 metrů. Pravidelným řezem ho ale můžete udržovat v takové velikosti, aby vám sbírání chutných fialových plodů bylo pohodlné. Malvice dozrávají přibližně od poloviny června do konce srpna. Ze vzrostlého keře sklidíte 8 až 15 kg plodů.

Muchovník - benefity

Muchovník je vhodným keřem pro zahradníky - začátečníky nebo pro majitele chalup či chat, kteří svůj pozemek navštěvují nepravidelně. Je totiž nenáročný na pěstování. Potřebuje pouze slunné stanoviště a trochu kompostu. Poroste i v polostínu, ale plody tak budou méně sladké. Jelikož oproti ostatním ovocným keřům koření hluboko, snese i dlouhá období sucha a mrazy až do mínus 40 °C. Je také odolný vůči chorobám a škůdcům, plodí již ve druhém nebo třetím roce po vysazení a není náročný na řez. Posledním benefitem je jeho vzhled. Na jaře vás potěší nádhernými květy, v létě plody, na podzim barvou listů a v zimě zajímavou kůrou.

Související články

Zazimování muchovníku

Zazimování keře se provádět nemusí. Pokud je však muchovník na stanovišti, kde hodně fouká, máte zahradu u vody nebo bydlíte v podhorských oblastech, můžete keř na nejchladnější období roku připravit. Zeminu kolem muchovníku zkypřete rycími vidlemi. Do půdy můžete zapracovat i trochu vyzrálého kompostu. Poté ke kmínku přihrňte piliny ze dřeva jehličnatých stromů. Vytvoříte tak základ organického materiálu pro příští sezónu. Rostlinu také můžete důkladně zalít, především, pokud vás trápí delší sucho.

Řez muchovníku

Muchovník se obvykle zkracuje po odplození a opadání listů. Tedy v období od konce října do března, podle konkrétních klimatických podmínek. U dospělých dřevin se provádí pouze řež udržovací, který zajistí správné prosvětlení a obnovu větví. Jelikož indiánská borůvka plodí na dvouletých až čtyřletých větvích, zachovejte jich co nejvíce. Starší větve odstraňte ve spodní části na bázi keře. Poznáte je podle drsné rýhované kůry.

Zdroj: www.region.rozhlas.cz, www.youtube.com, www.floranazahrade.cz, www.radimejak.cz