Pelargonie neboli muškáty pocházejí z Jižní Ameriky a v posledních letech jsou opět velice populární rostlinou. S oblibou se pěstují nejen na zahradě, ale i na terasách a balkonech. Vybírat můžete z více než tisíce různých druhů a také z mnoha odstínů barev. Jde o naprosto nenáročné květiny a pokud jim poskytnete správnou péči jsou schopné kvést od brzkého jara až do podzimu.

Zvolte to nejlepší místo

Muškáty milují hodně slunce a světla, odmění se vám opravdu bohatým květenstvím. Snesou i jižně orientované polohy. Příliš stinné stanoviště způsobí nehezký vytáhlý růst a málo květů. Takže v horku se o ně při celkové dobré péči bát nemusíte! Ovšem chraňte je před deštěm a velkými letními bouřkami, které je mohou snadno polámat.

Dodejte muškátům živiny

Na co byste nikdy neměli při pěstování muškátů zapomenout, je vhodné hnojení, které vyživí všechny části rostliny, včetně jejich listů a květů. Proto pro vás máme skvělý tip na domácí hnojivo.

Jak si připravit hnojivo z droždí

Co budete potřebovat:

  • 3 l teplé vody
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • ½ šálku cukru

Ve vhodné nádobě rozpusťte v 1 l vody kvasnice i cukr a nechte směs asi 2 týdny kvasit. Použijte vodu o maximální teplotě do 35 ˚C, aby nedošlo ke zničení kvasinek. Naplněnou nádobu v žádném případě nezavírejte, mohla by vám pod tlakem kvašení prasknout a o vzácnou směs byste tak mohli zbytečně přijít. Po dokončení fermentačního procesu smíchejte zkvašenou směs s dalšími 2 litry čisté teplé vody. K dispozici budete mít 3 litry skvělého koncentrovaného domácího hnojiva, které už jen zředíte a budete moci aplikovat.

Jak ředit a používat

Před použitím zřeďte 1 šálek vyrobeného koncentrátu z droždí v 10 litrech vody. Jestliže vám stačí menší množství, dodržujte vždy poměr 1:10. Hnojivem zalévejte jednou do týdne, v ideálním případě hned ráno nebo večer po západu slunce. A bonus navíc? Hnojivo můžete použít i jako postřik.

Čas na droždí je kdykoliv

V případě dodávky živin kvasnicemi se nemusíte nijak omezovat a dodávejte je muškátům po celou sezónu. Nejen na jaře, kdy potřebují první výživu, ale i během celého léta, aby začaly intenzivně a krásně kvést. Stejně tak je to i na podzim, kdy si rostliny začínají připravovat zásoby a látky k přezimování.

Proč je droždí jako hnojivo ideální

Kromě kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae obsahuje čerstvé i sušené droždí velké množství minerálů a stopových prvků. Zvláště je bohaté na železo a měď, obsahuje vzácné enzymy, esenciální kyseliny a minerální soli. Nezanedbatelné je i pestré množství vitamínů, zejména vitamínu D a skupiny B.

Jak hnojivo skladovat

Připravenou směs pokryjte prodyšnou gázou, nejlépe ve skleněné nádobě a udržujte ji nejlépe v lednici při teplotě okolo 5 °C, aby vám vydrželo co nejdéle. Obsah jednou za čas promíchejte.

Přínosy droždí pro muškáty

  • Sazenice lépe zakoření a bude se rychleji vyvíjet.
  • Kořenový bal se rychleji rozroste a bude silnější a odolnější.
  • Rostliny budou celkově robustnější.
  • Nové pupeny a květy se budou tvořit častěji a budou mnohem bohatší.
  • Zlepší se kvalita půdní mikroflóry.
  • Bude omezen výskyt škůdců a muškáty budou více chráněné.

Zdroje:

www.hobby.instory.cz, www.jaksiudelat.cz, www.hobby.magazinplus.cz