Zdroje: www.ceskenapady.cz, www.akcniceny.cz

Jak jsou na tom vaše muškáty?

I když to ještě někdy za okny nevypadá na opravdové jaro, pěstitelská sezona na vnitřních okenních parapetech odstartovala už dávno. Některá semínka lze vysít i ven a práce na zahradách i předzahrádkách se rozběhnou co nevidět.

Před tím, než začnete pracovat venku, pomozte také muškátům a uveďte je do sezony tak, jak se sluší a patří.

Na jaře je nutné nejen zkontrolovat stav rostlin, ale vhodné je jejich přesazení do kvalitní výživné půdy i vhodných nádob. Příliš vytáhlé rostliny, kterým už chybělo světlo, můžete zkrátit a odstraněnou část nechat zakořenit. Nic nezůstane nazbyt.

Muškáty na jaře rozmnožte

Za týden či dva bude mít řízek v dobrých podmínkách už první kořínky. Zvlášť pokud ošetříte řez stimulantem nebo mletou skořicí. Do zeminy zapíchnutý řízek muškátu přikryjete poklopem z PET lahve, igelitovým sáčkem nebo jinak, aby vzniklo příhodné mikroklima. Muškáty lze mnohdy rozmnožit i z jediného lístu, ale musí být odtržený od stonku i s lůžkem nebo chcete-li paždím, kde se nacházejí růstové hormony podporující zakořenění. Jestliže utrhnete lístek v půlce řapíku, pak je snaha o zakořenění zbytečná.

Přesazené a ošetřené muškáty či kořenící řízky nezapomeňte zalévat. Muškáty nemají rády zálivku na list, dejte si na to pozor. Půda musí být dobře propustná a hodně vláhy je nutné zajistit až později v létě. Rostlina v žádném případě nesmí stát ve vodě. Takto ošetřeným muškátům najděte pěkné místo, kde budou mít dostatek světla, aby zbytečně nerostly do výšky.

Dopřejte muškátům první hnojivo

Podívejte se, jak jednoduše si můžete doma vyrobit hnojivo stejně jako autor ze Zahrady na řece. Takhle jednoduché to je:

Zdroj: Youtube

Pomalu také můžete začít s přihnojováním. Pamatujte, že průmyslová minerální hnojiva, ač jsou kvalitní a účinná, se nemají používat čerstvě po přesazení. Dejte rostlině alespoň dva týdny až měsíc, aby mohla zakořenit. Minerální hnojiva se také doporučují aplikovat až do dobře prolité zeminy. Pokud bude půda před použitím hnojiva vlhká, nestane se, že byste hnojivy nedopatřením popálili jemné kořínky.

Na řadu také přichází mnohá přírodní hnojiva. Ta mají hned několik výhod. Nejsou tak agresivní, rozhodně jimi nic nespálíte. Suroviny často máte doma a jsou levné či přímo zadarmo.

Nevýhodou je nevyváženost takového přihnojování, ale to můžete jednoduše nahradit používáním různých přírodních hnojiv. Mezi taková oblíbená domácí hnojiva patří nejen to z droždí, které si můžete připravit podle videoreceptu, ale také například kopřivová jícha, hnojivo z banánových slupek, dřevěného popela či hnojiva živočišného původu, tedy konkrétně ze slepičinců, ale i kozího či králičího trusu.

Související články