Pokud chcete mít muškáty plné nádherných a bohatých květů, stačí jim dát nejen odpovídající podmínky ke zdravému růstu, ale občas jim dodat i pořádný „dopink“. Díky tomu vám pokvetou, jak o život! A nemusíte si obstarávat drahá hnojiva z obchodu, stačí si jej vyrobit z domácích ingrediencí, které jsou leckdy mnohem účinnější.

Jak si vyrobit jednoduché domácí hnojivo z chleba? Podívejte se ve videu:

Zdroj: Youtube

Proč hnojivo zrovna z chleba

Tajemství hnojiva z chleba tkví v droždí, které obsahuje nejen kvasinky rodu Saccharomyces cerevisiae, které stimulují růst, ale i velké množství užitečných minerálů a stopových prvků. Kromě mědi, železa, dusíku, draslíku, manganu, důležitých enzymů a minerálních solí, jsou plně zastoupeny i vitamín B a D. Jednoduché sacharidy jsou živným médiem pro houby a bakterie, které jsou pro rostlinu užitečné. Díky nim totiž přeměňují dusík obsažený ve vzduchu na dusíkatou sůl, kterou muškáty potřebují.

Jaké má účinky

Kromě zvýšeného kvetení podpoří chlebové hnojivo celkovou odolnost rostlin vůči chorobám a nepříznivému počasí. Napomáhá totiž tvorbě silného kořenového systému.

Jak si hnojivo z chleba připravit

Nalámejte starý chleba na kousky do kbelíku tak do 2/3 a zalijte jej vodou. Takto připravené hnojivo přikryjte a nechte ještě alespoň 10 dní odležet. Před použitím jej zceďte, rozřeďte a 1 litr koncentrovaného hnojiva nalijte do dalšího kbelíku a doplňte vodou.

Na muškáty platí i bobkový list

Stejně tak si můžete vyrobit hnojivo z bobkového listu. Je totiž také plný důležitých látek, který podpoří kvetení i růst muškátů. Obsahuje železo, fosfor, vápník, draslík, sodík a zinek a také vitamíny A, B a C.

Zalijete 20 až 30 listů bobkového listu 5 l převařené vody o teplotě asi 70 °C a nechte je minimálně 4 hodiny louhovat. Hnojivo lze použít nejen ve formě zálivky, ale i jako výživný postřik na listy.

Plné květy zajistí i jód

Pokud si chcete užívat rozkvetlých muškátů po celé léto, máte také možnost využít blahodárných účinků jódu. Tento prvek je často přísadou mnoha koupených hnojiv. Dodá rostlinám sílu, odolnost a vitalitu. Zároveň ovlivňuje lepší dodávku chlorofylu do listů a podporuje tvorbu nových poupat.

Kápněte 2 kapky do 1 l převařené nebo dešťové vody a roztok řádně promíchejte. Hnojivo aplikujte na muškáty jedenkrát za měsíc, a to vždy podél stěn truhlíku, nemělo by se dostat přímo ke kořenům. Proto si dejte pozor i na předávkování, kořeny byste tak mohli spálit.

Související články

Zdroje: www.kamzakrasou.sk, www.okolobytu.cz, www.nasezahrada.com, www.nasezahrada.com