Přibývající světlo nedělá dobře jen nám, ale také rostlinám. Proto přezimované muškáty začněte zalévat trošku více, aby nabraly sílu na přesazení do nového substrátu. To by se mělo stihnout na začátku března. Vyberte větší květináč, než v kterém rostliny byly minulý rok. Jejich kořeny tak budou mít prostor expandovat. Než však přihrnete hlínu, kořenový systém zkontrolujte a odstraňte odumřelé části. Nadzemní část zase zkraťte přibližně o 3-5 kolének. Nyní je čas rostliny opatrně uložit do hlíny, vydatně zalít a umístit na světlé stanoviště s teplotou kolem 15-18 °C. Jakmile uvidíte, že pelargonie rostou a nabírají na síle, můžete je přemístit ven. Nečekané mírné mrazíky kolem -2 °C by měly rostliny v pohodě přežít.

Pozor na zeminu

Při přesazování si dejte pozor, abyste rostliny umístily do kvalitního substrátu. Můžete si koupit již připravenou zeminu určenou přímo pro pěstování muškátů nebo si ji můžete sami připravit. Oblíbené pelargonie potřebují propustnou půdu obohacenou o živiny. Smíchejte tedy v poměru 2:1:1 hlínu, kompost a písek. Zemina by také neměla být přehnojená, aby vám nevyrostly vytažené, ale řídké rostliny. Hnojit by se ale mělo až do poloviny června tzv. startovacím hnojivem nejméně jednou týdně. Poté už můžete hnojit přípravkem pro muškáty nebo balkónové rostliny až do konce sezóny. (Zdroj: www.zahradnictvisebrov.cz)

Koupené sazeničky a semínka

Pokud s pěstováním muškátů začínáte nebo nemáte prostor na zazimování rostlin, můžete si květiny vypěstovat ze semen nebo si v zahradnictví koupit předpěstované sazeničky. Ty však musíte také přesadit do vhodných truhlíků a substrátu. První týden je vhodné nechat rostliny ve stínu, aby měly čas zakořenit. Později muškáty lehce otužujte, aby nedostaly na finálním stanovišti teplotní šok.

Ideální výsev semen je leden až únor. Nejdřív je nechte naklíčit v misce na filtračním papíru a přikryjte je fólií. Obvykle začínají klíčit už za 3-7 dní. Semínka opatrně přeneste do mělkého důlku v připraveném substrátu. Ten by se neměl hnojit a nejvhodnější je pěstební substrát s nízkým obsahem živin. Nyní už stačí dát semenáčky na světlé místo, které má kolem 20 °C. Asi po 2 měsících už mají rostliny zelené lístky. V této době je přesaďte do větší nádoby s novým substrátem určeným pro pěstování muškátů. Po „ledových mužích" je přesaďte znovu do finálních truhlíků. (Zdroj: www.abecedazahrady.dama.cz)