Zdroje: prirodajelek.cz, regiony.rozhlas.cz

Vypěstuje si krásné a zdravé sazenice

Množení muškátů řízky není nic těžkého a dokonce lze takový nový muškát vypěstovat jen z jednoho lístku.

Podívejte se, jak pelargonie množí autor z videa Zahrada na řece.

Zdroj: Youtube

Množení muškátů řízky

I když je doba muškátů na oknech ještě dost vzdálená, právě teď přišel čas, kdy si můžete jednoduše vypěstovat vlastní sazenice. Nač myslet u množení muškátů?

Vyberte si zdravý stonkový řízek, který je zralý a silný, nejlépe s 2 až 3 páry listů. Důležité je zmiňované kolínko. K rozmnožení se sice běžně vybírá krátká vrcholová část stonku, ale také je možné rozmnožit muškát jediným pěkně utrženým či ulomeným listem, ale jen v případě, že byl list utržen z kolínka.

Odstraňte dolní listy řízku, nechte pouze horních pár listů. To pomůže omezit výpar vody a zlepší kořenový vývoj. Rozhodně odstraňte případné květy, ale to platí pro množení během roku. Zatím je ještě velmi brzy a muškáty žádné květy mít nebudou.

Co budou řízky muškátu potřebovat?

Pokud chcete, můžete ponořit spodní konec řízku do kořenového hormonu, aby podpořil růst kořenů. K tomuto účelu vám může posloužit také mletá skořice, která dezinfikuje, působí jako fungicid a podporuje tvorbu kořenů.

Vložte řízek do vlhké a propustné půdy. Můžete použít hliněné nebo plastové hrnce s drenážními otvory a naplnit je směsí rašeliny a perlitu. Řízek musí být ponořen do půdy zhruba na 2-3 cm. Důležité je udržovat substrát vlhký, k udržení vhodného mikroklima si můžete však pomoci i poklopem, igelitovým sáčkem nebo obrácenou sklenicí. Rostlinka musí mít dostatek světla, takže nelze použít nějaký nepropustný plast.

Po několika týdnech můžete sáček nebo poklop odstranit a nechat rostlinu přivyknout běžným podmínkám.

Související články