Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, www.hunker.com

Přírodní hnojivo pro vaše muškáty

Přírodní hnojiva mají rozhodně svá plus i mínus. Pokud pěstujete pár rajčat, několik salátů a třeba jeden krásný velký truhlík bylinek, pak vás patrně neuspokojí doporučení o užívání slepičinců a mrvy či rozprava o výhodách různých typů hnoje. Máte-li osázený balkon či terasu, ale také malou předzahrádku nebo dvorek za domem ve městě, klasická organická hnojiva nebudou nic pro vás a jejich granulovaná podoba je poněkud nákladná, i když je to rozhodně skvělý způsob, jak rostlinám poskytnout přírodní přihnojení. Pokud toužíte přihnojit něčím z domácnosti, organickým a zadarmo, pak je rýže skutečně jednou z nejlepších variant.

Přírodním hnojivem je i rýžová voda

Proč by měla být právě rýže pro muškáty nejlepší? Rostliny prospívají především ze škrobů, které rýže obsahuje. Díky škrobům na kořenech rostlin dochází k růstu prospěšných bakterií, podobně jako když mluvíme o lidském zažívání. Rýže navíc obsahuje i dusík, draslík a fosfor nezbytný k růstu veškeré zeleně.

Rýžová voda a v ní obsažené živiny je vhodná jako hnojivo během celé sezóny. Pomáhá tvorbě květů, ale také dobrému celkovému stavu rostliny.

Jak připravit hnojivo z rýže pro muškáty

Pamatujte tedy na své muškáty pokaždé, když vaříte rýži. Používáte-li rýži ve varných sáčcích, pak tekutinu, která se z rýže vyvaří, nikdy nevylévejte. Tekutinu slijte do nádoby, nechejte vychladnout, přelijte do konve s vodou a používejte jako zálivku.

Jednoduše si však také můžete připravit rýžovou vodu za studena:

50 g rýžových zrn nasypejte do půl litru vody a nechejte den odstát. Sceďte rýži a vodu používejte po lžičkách k rostlinám. K muškátům postačí zhruba 3–4 lžíce rýžové vody ke každé sazenici.

Související články