Proces pěstování pelargonií nebo chcete–li muškátů je sice trochu časově náročnější, jakmile se však v truhlíku objeví první květy, bude to pro vás ta největší odměna. Jak tedy postupovat? Nejprve se vydejte na nákup semínek, výběr je skutečně bohatý, ať už z nejrůznějších druhů, barev, ale i tvarů květů a listů. Máte vybráno? Pak je čas na výsev a pamatujte, že od semínka k záplavě omamných květů je šest měsíců, takže byste se do práce měli pustit ideálně na přelomu ledna a února.

Zkuste perlit

Jaký substrát je nejvhodnější? Rozhodně lehký, často na obalu najdete informaci, že je vhodný k výsevům. Perlit (lehká směs pufované horniny) je také lehoučký a vzdušný a kořínkům budoucích rostlinek dokáže nabídnout podporu a zadrží vodu. Nevýhodou je, že neobsahuje žádné živiny, a tak budete muset ze začátku častěji hnojit. Nejlepší je substrát, který si vytvoříte sami, není to nic složitého. Zeminu prosejte, použijte třeba tu z pařeniště, smíchejte s jemným pískem, který raději předtím propařte - je to nejlepší prevence houbových chorob.

Světlo a teplo

V nádobě substrát lehce upěchujte a semínka vysejte tak, aby měla mezi sebou dostatečné mezery. Už je do substrátu nezatlačujte, ani je nezasypávejte a na závěr jim dodejte vláhu postřikovačem. Po celou dobu klíčení je takto roste, prospěje jim to. Nádobu pak dejte do malého skleníčku nebo ji prostě jednoduše zakryjte potravinovou fólií a mějte ji na místě, kde je stálá teplota kolem 23 °C. Za měsíc se dočkáte prvních klíčků, které potřebují hodně světla, takže rostlinky přesuňte co nejblíže k oknu. Dejte ovšem pozor na průvan.

Postupovali jste při výsevu správně? To vám ukáží sazeničky, až trochu povyrostou. Jakmile kromě děložních lístků vytvoří i dva páry dalších, můžete je přesadit do samostatných květináčů, kde budou mít dostatek prostoru pro další růst. Zalévejte je přiměřeně, nesmí být suché, ani plavat ve vodě, a hnojte tekutým hnojivem pro pelargonie.

Zdroje:www.nasezahrada.com,sazenicka.cz