Chřest lékařský (Asparagus officinalis), také asparagus či špargl, je okrasná i léčivá rostlina našich babiček. Vetšinou ji ale známe z obchodů jako lahůdkovou zeleninu, tedy jako svazky křehkých, vybělených nebo i zelených výhonků.

O chřestu

Na zahradě je chřest většinou pěstován jako okrasná trvalka, jejíž větvičky v květinářstvích přidávají jako doplňkovou zeleň do kytic k řezaným květinám. Patří mezi jednoděložné rostliny do čeledi chřestovité (Asparagaceae), dříve liliovité (Liliaceae).

  • Chřest je dvoudomá (na jedné rostlině jsou jen samčí nebo jen samičí květy), bohatě větvená vytrvalá bylina, která dorůstá do výšky 90–150 cm a do šířky až 45 cm.
  • Kvete od května do června bělavými až žlutozelenými květy.
  • Plody jsou červené nejedlé bobule o průměru 6–8 mm.

V ČR se přirozeně vyskytuje v teplejších oblastech, kde roste na suchých stráních a ve světlých křovinách od nížin po pahorkatiny.

Nepravé listy odolávají suchu

Rod Asparagus má listy změněny v ostny nebo šupiny a to, co vypadá jako listy, jsou ve skutečnosti čárkovitá (nitkovitá) fylokladia, tedy přeměněné stonky, které funkcí i tvarem nahrazují listy. Tato fylokladia umožňují chřestu přežívat a růst i v suchých oblastech.

Pěstování chřestu

Pro kuchyňské zpracování chřest pěstujeme pro již zmíněné mladé výhonky, zvané také pazochy. Jsou nejen delikatesou, ale i výborným zdrojem fosfátů, draslíku a přírodních antioxidantů.

  • Rostliny vysazujeme na slunné stanoviště do propustné hlinitopísčité zeminy s vyšším obsahem humusu, kde na jednom stanovišti vydrží 15–20 let.
  • Chřest dobře snáší suché počasí, ale zároveň je relativně chladnomilnou plodinou, které se daří nejlépe při teplotě 16–24 °C.
  • Přezimuje podzemními hlízovitými kořeny, odolá mrazům až –35 °C.
  • Jako zelenina jsou pěstovány zejména samčí rostliny, které jsou výnosnější.

Jako okrasná trvalka je chřest velmi nenáročný. Pokud však budete chtít sklízet na jaře mladé výhonky ke konzumaci, musíte jej hnojit a zalévat jako jinou zeleninu.

Chřest chutná i chřestovníčkům

Chřest mohou napadat nejrůznější škůdci, zvláště pokud roste delší dobu na jednom místě. Vajíčka na váš chřest asi nakladl některý druh motýla nebo můry. Vylíhlé housenky mohou z větviček zakrátko
zkonzumovat všechny chřestové „lístečky“ a mladé výhonky.
Většinou však mladé výhonky nejvíce poškozují slimáci a dospělým rostlinám velmi škodí krásně zbarvení broučci chřestovníčci (Criocerinae) z čeledi mandelinkovitých (Chrysomelidae) a jejich larvy.

Při dlouhém pěstování na jednom stanovišti (zejména v těžších půdách) může chřest napadnout i houbová choroba kořenomorka (Rhizoctonia).

Ochrana před škůdci a chorobami

Pokud chřest pěstujete jako okrasnou rostlinu, je ochrana proti zmíněným škůdcům poměrně jednoduchá. Napadené rostliny ošetřete povoleným insekticidy s pyretroidy (Agrion Delta, Biolit, Decis Mega, Fast M, Karate se Zeon technologií 5 CS, Samuraj), případně s neonikotinoidy (Calypso AL, Careo Combi, Mospilan 20 SP). Napadení kořenomorkou můžete předejít pěstováním v lehčí půdě na slunném stanovišti.

Pokud chřest pěstujete jako zeleninu, můžete na škůdce použít podle návodu například prostředek Danadim Progress s účinnou látkou dimethoát a na choroby přípravek Ortiva s účinnou látkou azoxystrobin. Samozřejmě je po ošetření nutné dodržovat ochrannou lhůtu.