Především z letniček vytváříme s oblibou nejrůznější jednobarevné, nebo naopak pestré výsadby. Pro ty, kteří si rádi své květiny pěstují sami, přinášíme rady, jak pěstovat květiny v závěsu a také pár tipů na to, čím závěsy osazovat.

Výhody pěstování květin v závěsu

Velkou oblibu si závěsné nádoby získaly mimo jiné i proto, že šetří místo. Navíc převislé rostliny v nich vypadají opravdu fantasticky. Svým způsobem můžeme takto pěstované rostliny zařadit i do skupiny mobilní zeleně. Rostliny v závěsu jejich dočasným přemístěním pod střechu, nebo přístřešek chráníme před silnými bouřkami a deštěm, případně před kroupami. Spousta pěstitelů si závěsné nádoby vyrábí sama, podle vlastních představ. Často tak vzniknou i nejrůznější základny pro jejich zavěšení. V průběhu sezóny je pak dobré koše občas pootočit, by se slunce dobře dostalo ke všem vysazeným rostlinám a květiny se rozrůstaly rovnoměrně.

Pestrá nabídka nádob

Co se nádob týče, můžeme pro pěstování rostlin v závěsu využít jak plastové závěsné květináče, tak proutěné, nebo jinak vyplétané košíky, případně rostliny pěstujeme v kovových koších vystlaných kokosovým vláknem, nebo mechem. Dobře vypadají i dřevěné, doma vyráběné závěsy pro rostliny. Pro květiny však můžeme využít i vyřazené cedníky z domácnosti nebo nevyužité klece pro ptactvo, a to zvláště ty ozdobné. Speciální samozavlažovací nádoby pořídíme ve specializovaných prodejnách. Takové jsou vybaveny vodoměrkou a výklopným místem pro dobrý přístup při dolévání vody.

Nejlepší rostliny pro závěsné koše

Pro závěsné koše je vhodné velmi široké spektrum rostlin, a to nejen letniček, ale i trvalek, nebo doplňkové zeleně. Zajímavě vyhlížejí závěsné koše osazené netřesky a rozchodníky. Tyto tlusticovité rostliny patří k opravdovým nenáročným krasavcům.

Převislé: sporýš zahradní (Verbena hybrida) má v převislé variantě barevně variabilnější kultivary. Vyžaduje mírně kyselou půdu s dostatkem železa. Pozor na přeschnutí substrátu. Převislé kultivary vitálie poléhavé (Sanvitalia procumbens) nadělají v závěsech hodně parády. Také mezi kejklířkami (Mimulus x hybridus) najdeme převislé kultivary, například ‘Vortex Yellow‘.

Poléhavé: šrucha velkovětá (Portulaca grandiflora), ta dobře snáší horko a je velmi tolerantní k suchu. Ideální kytka do současných podmínek. Lichořeřišnice větší (Tropaeolum maius) není příliš náročná na půdu. Není nutné ji přihnojovat. Odkvetlé květy odštipujeme. Bacopa cordata a Sutera diffusus neboli bakopa se svými poléhavými stonky také dobře zastane své místo v závěsném květináči.

Doplňková zeleň: povijnice batát (Ipomea batatas) patří mezi rostliny se zelenými, panašovanými, nebo vínově červenými srdčitými listy. Vyrůstá z hlíz, které se dají dobře přezimovat. Tato zeleň je vhodná do závěsných košů, kde se kombinuje s verbenami, surfiniemi a Impatiens. Smil (Helichrysum petiolare) je sice možné přezimovat, ale obvykle to neděláme. Pěstuje se v kombinaci například s Pelargonium zonale, Pelargonium peltatum, petuniemi anebo lantanou. Popenec břečťanovitý je také doplňkovou zelení vhodnou do závěsných nádob. Vytváří totiž dlouhé závěsy, není náročný na půdu a vyhovuje mu spíše polostín.

Kolik rostlin na jeden závěsný koš

Závěsné koše vybíráme s ohledem na velikost. Příliš malé nádoby totiž v létě velmi rychle vysychají. Za optimální se považují nádoby s průměrem 35-50 cm. Do jednoho koše vybíráme rostliny s podobnými požadavky na pěstování. Druhy můžeme kombinovat, ať už barevně, nebo podle struktury. Počet rostlin do jedné nádoby volíme s ohledem na její velikost, ale i na velikost rostlin samotných. Musíme počítat s tím, že čím více rostlin do závěsu vysadíme, tím větší bude spotřeba živin, které musíme v průběhu sezóny dodatečně doplňovat. Zatímco lobelek může být ve velkém závěsném koši i několik desítek, s pelargoniemi na počtu rostlin budeme šetřit.

Jak vysazovat a do čeho

Do košů se záměrně používá lehká drenáž v podobě keramzitu. Na pokrytí vnitřní stany koše využijeme kartonový papír, vodopropustnou tkaninu, či pár vrstev novinového papíru anebo netkanou textilii. Díky tomu udržíme zeminu v nádobě a nebudeme ji při každé zálivce vyplavovat ven. Aby závěs nebyl po osazení příliš těžký, promícháváme zeminu s několika hrstmi perlitu. Volíme výhradně zeminu pro pěstování balkonovek. Zapracovat do ní můžeme ještě postupně se uvolňující hnojivo.

Na drenáž nasypeme navlhčenou zeminu a pak přidáváme zeminu smíchanou s perlitem. Rostliny začínáme vysazovat od středu a pokračujeme směrem ke krajům. Kovové koše vystlané kokosovým vláknem můžeme osazovat i z boku, kde do kosové výstelky prostřihneme otvory navíc.

Květiny zavěste v ptačích klecích na strom

Mezi letničky, které se vyjímají v ptačích klecích, patří například vějířovka nezlomná (Scaevola aemula), dmuloret, lobelka, plamenka drummondova (Phlox drummondii). Do závěsných nádob se zvlášť dobře hodí polopřevislý kultivar ‘Surphlox‘.

Vlastní jahody na balkoně

V závěsném koši vypadají skvěle také jahody. Můžete si je tak vypěstovat klidně i na balkoně, pokud nemáte zahrádku. Osazením závěsného koše jahodníky spojíte příjemné s užitečným. Mnoho jahodníků kvete velice půvabně. Některé dokonce kvetou růžovým květem, například odrůda 'Panda'. Speciálně do závěsných květináčů a truhlíků se nejvíce hodí Fragaria hybrida 'Roman'. Tato odrůda má také růžový květ. Rostliny je zapotřebí dobře zalévat a v době květu až do otrhání plodů také každý týden opatrně přihnojovat tekutým hnojivem. Budete-li odřezávat odnože, podpoříte tím plodnost rodičovských rostlin.

Závěsy s květinami umisťujeme na pevné nosné konstrukce ideálně do výše očí, jednak abychom měli tu krásu stále na očích a také proto, abychom měli jednodušší přístup k nádobě při zalévání. V parném létě počítejme se zálivkou i dvakrát denně.