Pěstování česnekové nati v kuchyni

Úplně nejjednodušší je umístit stroužky na plochou misku vyloženou navlhčenou vatou. Další možností je opatrně rozebrat narašenou palici na jednotlivé stroužky. Důležité je, abychom nepoškodili křehké výhonky. Pak můžeme zasadit stroužky česneku do květináče naplněného substrátem.Pokud si dáte trochu práce s vytvořením otvorů, pak můžete s výhodou nasázet stroužky do plastové lahve vyplněné zeminou, jak je patrné na snímku.

Samozřejmostí by měla být správná orientace stroužků – tj. růstovým vrcholem (tedy tam, kde začal rašit) nahoru a podpučím, kde jsou patrné budoucí kořínky, dolů. Takto zasazený česnek umístíme na teplé a světlé místo v bytě, např. na okenní parapet. Nejméně vhodný je parapet orientovaný na jih - tam může prudce zasvítit slunce a rostliny spálit. Substrát udržujeme vlhký, zaléváme podle potřeby. Přibližně do týdne se můžeme radovat z první malé sklizně.

Rychlení česneku ve sklenici s vodou

Pokud nechceme shánět pěstební substrát, můžeme zvolit ještě jednodušší variantu – pěstování ve skleničce s vodou. Česnek v tomto případě nebudeme rozdělovat na jednotlivé stroužky a celou palici posadíme do hrdla skleničky tak, aby její spodní část byla až nad vodní hladinou. Pokud bychom česnek ponořili do vody, začal by zahnívat. Za pár dní se objeví kořínky, které porostou směrem k vodě a na vrcholu začne růst nať.

Máme-li doma skleněné nádobky určené pro rychlení hyacintů (prodávají se pod označením váza na cibuloviny), můžeme je při rychlení česneku využít. Při tomto způsobu pěstování můžeme dětem ukázat celý proces růstu rostliny, včetně prodlužování kořínků.

Proč se stroužků za oknem nejspíš nedočkáte

Zatímco z podobně domácky pěstované cibule můžeme nať sklízet 2-3x, z česneku se dočkáme sklizně pouze jediné. Zvlášť zklamaní by mohli být ti, kteří se těší na nové stroužky. Podmínky, které můžeme v bytě rostlinám česneku zajistit, mají k pěstování venku opravdu daleko. Ve volné půdě se česnek pěstuje od vysazení stroužků do sklizně přibližně 16-36 týdnů. Záleží vždy na odrůdě, zda jsme sázeli na podzim či na jaře a svou roli hraje i průběh počasí.

Samozřejmě, že můžeme zkusit pěstování venku za oknem či na balkoně, ale to už bychom museli stroužky zasadit do vhodného pěstebního substrátu a pečovat o ně až do sklizně. Ta v závislosti na odrůdě může přicházet v úvahu od konce června do poloviny srpna.