Pro některé cibuloviny je pozdní termín velmi žádoucí. Například při výsadbě narcisů, tulipánů či hyacintů by teplota půdy neměla přesahovat 9°C. Rovněž nenáročné zplaňující druhy (řebčík kostkovaný, talovín, ladoňky a ladoničky, modřence…) můžeme sázet i v listopadu. Doporučována je obvykle první půle listopadu, ovšem záleží i na aktuálním počasí. Letošní podzim je na většině území povětšinou teplý a sázet možná budeme moci po celý měsíc.

Tulipány

Zdravé cibulky sázíme do hloubky nejméně 15 cm. Nešetříme kompostem, aby tulipány netrpěly suchem a nedostatkem živin – dobrý základ se vyplatí, i když je budeme na jaře přihnojovat.

Drobnější rané odrůdy rozvíjejí květy již v březnu, oblíbené velkokvěté Darwin hybridy a trvanlivé a elegantní odrůdy ze skupiny Triumph v dubnu, liliovité či třepenité kultivary v květnu. Pozdní jsou i fantastické papouškovité tulipány či tulipány pivoňkovité, které se plnokvětým pivoňkám skutečně podobají.

Šlechtěné tulipány vypadají skvěle v kombinacích s velkokvětými narcisy, hyacinty, maceškami, pomněnkami.

Narcisy

Narcisy sázíme pozdě a hluboko - špička cibule by měla být nejméně 10 cm pod povrchem půdy, raději 15 cm.

Nenáročné narcisy kvetou pod stromy i v louce (kterou můžeme síci nejdříve 6 týdnů po odkvětu). Druhů a odrůd existují desítky tisíc. Pod stromy i do louky se hodí voňavý narcis bílý, časný a nenáročný, nebo zlatě kvetoucí narcis zastřený a jeho kultivary. Narcis bramboříkový má rád sušší louky i skalky a bohatou nastýlku. Mezi nejoblíbenější odrůdy patří kompaktní, mnohokvětý raný narcis vysoký jen 15 cm ´Têtê-à-Têtê´. Spolehlivou klasikou je také vysoký a odolný „Dutch Master“ s velkým zlatožlutým květem.

Hyacinty

Cibulky sázíme do propustné půdy obohacené kompostem, do hloubky 15 cm.

Kultivary bílé, žluté, oranžové, červené, růžové, modré, fialové – všechny vypadají nádherně a omamně voní, což vybízí k výsadbě blízko zápraží, cestiček, zahradního posezení.

Krokusy

Na podzim vysazujeme jen jarně kvetoucí kultivary, do hloubky kolem 10 cm. Pokud je sázíme do trávníku s těžší půdou, podsypeme cibulky štěrkem a přidáme kompost, trochu rohoviny nebo dřevěného popela.

Již na přelomu února a března rozkvétá nízký, růžový šafrán Tomassiniho, ideální ke zplanění v trávníku. Odolné velkokvěté krokusy, vyšlechtěné ze šafránu jarního, mohou být bílé, fialové, purpurové, žíhané. Zlatě kvetoucí šafrán nažloutlý krásně voní.

Chytré kombinace

Po odkvětu na záhonech zůstanou žloutnoucí listy, které však nesmíme odstranit - cibulka si z nich bere zpět živiny. Proto je výhodné cibuloviny na záhonech kombinovat nejen mezi sebou (časnější a pozdní druhy a kultivary), ale i s později kvetoucími trvalkami, které vadnoucí listy překryjí. U cibulek náročných odrůd tulipánů, hyacintů, které se chystáme po zatažení listů vyzvednout ze země a uchovávat až do další výsadby doma, můžeme využít půlené záhony, kdy vadnoucí listy zakryje přední výsadba trvalek nebo časných letniček.

Pravidla výsadby

Před výsadbou můžeme cibule posilnit mořením – odolnost zvýší i přírodní prostředky na bázi huminových kyselin. Zacházíme s nimi šetrně, poškození je brankou pro houbové choroby.

Cibulka by měla být vysazena do 2-3 x větší hloubky, než je její průměr nebo výška. U řady druhů je žádoucí ještě hlubší výsadba. Silná vrstva půdy chrání cibulky před mrazem, mělké sázení je proto chybou. K ochraně a zároveň i ke kvalitě půdy přispěje také mulčování – ideálním materiálem je listí. Na jaře ho můžeme opatrně shrnout, nebo ponechat na místě. Rostliny si cestu prorazí, půda bude chráněná před vysycháním, kyprá a bohatá na cenný humus.

Cibule, které nebudeme v půdě ponechávat celoročně, můžeme sázet hustě, ve vzdálenostech odpovídajících trojnásobku jejich šíře. Pokud je na místě ponecháme více let, rozestupy zdvojnásobíme.

Po výsadbě cibulky zalijeme, aby k nim zemina přilnula. V zimě vláhu nepotřebují, na jaře ji opět uvítají. Zaléváme méně často a vydatně, aby se vláha dostala až ke kořenům.

Pokud na zahradě řádí hraboši a hryzci, chráníme výsadby hustým pletivem nebo speciálními košíky (pěstování v nich je ideální pro každoročně vyzvedávané cibulky). (S hryzci a hraboši si dovedou nejlépe poradit užovky a lasičky.)