Nebeský bambus (Nandina domestica)

Možná znáte tuto rostlinu i pod názvem nandina domácí. Zatím nemá český název, tak se překládá z anglické varianty jako nebeský bambus. Jedná se o stálezelený keř, který původem pochází z východní Asie, z oblasti od Himalájí až po Japonsko.

Noblesní vzhled bude vaší zahradě slušet

Zpravidla dorůstá do výšky 1 metru, ale některé odrůdy dosahují někdy i 1,5 metru. Upoutá vždy svými úchvatnými kopinatými listy, které jsou zvláštně jemné a při doteku či ve větru šustí podobně jako bambus. V průběhu roku listy mění svou barvu. Během léta jsou tmavě zelené a počátkem podzimu se zabarví do ohnivého červeného odstínu, který jim vydrží celou zimu.

Čím více bude nebeský bambus na slunci, tím intenzivnější rudou barvu bude mít. Protože se listy rozrůstají ze stonku vějířovitým způsobem, keř působí velmi bohatě. Rostlina je odolná mrazům, listy vydrží při mírnější zimě na stoncích až do jara. V tomto období keř opět obroste novými výhonky, jež mají velmi zajímavou bronzovou až korálově růžovou barvu.

Oslní i svými květy

Zhruba od července se na keři začínají objevovat zajímavé bílé květy ve tvaru svíček s nápadně žlutými tyčinkami, z nichž postupně vzniknou nádherné výrazné nejedlé červené bobule.

Proč je nepřehlédnutelný

Nejenže se jedná o barevně atraktivní keř, ale na první pohled zaujme i svým tvarem. Jeho netradiční struktura připomíná tvar palmy, a to právě díky kmenu a vějířovitým listům. Proto je tato dřevina vhodná do středu vysázených kompozic, kdy je směrem od sebe doplněna nižšími stálezelenými keříky s drobnějšími listy nebo malými jehličnany. Výborně se kombinuje se zimolezem. Ovšem velice dobře působí i jako samostatná solitéra uprostřed trávníku. Můžete ji však pěstovat i v nádobách a květináčích.

Nebeský bambus miluje slunce

Pěstování nebeského bambusu není složité a stačí mu dopřát nejlépe teplé stanoviště, kam svítí dostatek sluníčka, bude se totiž nejkrásněji vybarvovat. Ovšem s přehledem zvládne i světlé stinné místo. Určitě se mu nebude dařit na místech, kde bude často ohrožen větrem.

Holduje výživné půdě

Nebeskému bambusu naprosto vyhovuje hlinitá, dobře propustná zemina s dobrou drenáží, která v zimě nevyschne. Na chladném přemokřeném místě by mohl velice snadno podlehnout plísním a hnilobám. Nejlépe se keři daří v kyselé až neutrální půdě s vysokým obsahem organických látek.

Zálivka je skoro bez práce

Ve chvíli, kdy nandina dobře zakoření, stačí ji během suchých letních měsíců občas dopřát trochu vláhy. Během zimy byste ji měli udržovat v suchu.

Časem je dobré provést řez

Nebeskému bambusu prospívá řez, ale počkejte s tím, až keř povyroste a řádně se rozvětví. Vždy na keři odstraňte suché a veškeré poškozené části.

Zdroje: www.cs.gardenjornal.com, www.zahradnicentra.eu, www.cs.haenselblatt.com