Představa sklizně vlastních citrusů, fíků, granátových jablek, narančil či lahodných plodů mučenky je lákavá. Navíc se jedná o velmi pohledné rostliny, které krásně kvetou. S jakými úskalími se začínající pěstilelé setkávají nejčastěji?

Subtrát a pěstební nádoby

Na kvalitu substrátu jsou náročné zejména citrusy. Vyžadují zem propustnou a výživnou se slabě kyselou půdní reakcí. V našich podmínkách je ideální složení substrátu z kompostu, rašeliny a písku či perlitu v poměru 1:1:0,5.
Pěstební nádoby volíme co možná největší, objem nádob u starších rostlin by měl být kolem 40–50 litrů. Menší rostliny pěstujeme v nádobách o objemu dvou a více litrů. Důležitá je i co největší výška květináče, protože citrusy tvoří hluboký kořenový systém. Narozdíl od nich fíkovník ochotně roste a plodí, i když jej přesadit zapomeneme.

Přesazování

Rostliny přesazujeme nejčastěji v jarním a předjarním období, po přesazení je zalijeme a asi po 4 týdnech je začneme přihnojovat. Malé rostliny přesazujeme 1–2x ročně, starším rostlinám vyměníme vrchní vrstvu zeminy za novou.

V předjaří stoupá spotřeba vody

V době vegetačního klidu omezíme zálivku, stačí 1x týdně, nebo do vyschnutí substrátu. Od konce února začneme pravidelně zalévat a přihnojovat pevnými nebo rozpustnými hnojivy. Kontrolujeme zdravotní stav rostlin a případné škůdce či napadené listy odstraníme.

Nejčastější chyby při pěstování

  • Zimní umístění rostlin při příliš vysoké teplotě a nedostatku světla
  • Velmi suchý vzduch v místnosti
  • Přemokřená půda v nádobě
  • Zálivka příliš studenou vodou (pod +12 °C)
  • Přeschnutí půdy v květináči
  • Nedostatek živin, nebo naopak přehnojení
  • Přemnožení škůdců (puklice, sviluška)
  • Zahnívání kořenů při chronickém přemokřování
  • Teplotní šok způsobený větráním v zimě
  • Nedostatek stopových prvků, především železa, hořčíku a síry (je většinou provázen různými chlorózami listů a poruchami růstu a vývoje)
  • Neodpovídající objem pěstební nádoby
  • Rychlé střídání teplot v místnosti, zejména v zimním období

Nejčastější škůdci

Nejnáchylnější ke škůdcům jsou citrusy, mezi nejčastější škůdce pak patří svilušky a červci. Sání svilušek způsobuje krabacení, žloutnutí a sesychání listů, zvlášť úporná je sviluška chmelová (Tetranychus urticae), která napadá celou řadu plodin. Výskyt škůdce omezíme snížením teplot a pravidelným rosením. Osvědčuje se biologická ochrrana, vysazování dravého roztoče Phytoseiulus persimilis, z chemických přípravků pak opakovaně aplikace například Omite 30W.
Přítomnost červců indikují lesklé, zalepené listy a výskyt bílých vatovitých útvarů na celé rostlině. Červce lze bohužel jen obtížně likvidovat, kromě chemické ochrany postřikem v pravidelných intervalech pomůže i mechanická likvidace.