Záplava květů může být ozdobou i toho nejmenšího balkonku. Stačí vědět, jak na to, a vybrat si správné rostliny odpovídající danému prostředí. Některým vyhovuje slunce, jiné zas upřednostňují polostín. A máte z čeho vybírat, šlechtitelé nelení a odrůd a druhů je k mání přehršel. Jedny letničky jsou okrasné květem a druhé pro změnu listem. Krásně vypadají jejich nápadité mixy.

Je libo klasika, anebo popínavky?

Balkonovky vybírejte i podle toho, jestli je budete chtít pěstovat třeba na parapetu, kam jsou vhodné spíš nízké a vzpřímené druhy. Anebo na splývavé zdi v závěsných květináčích, kde si můžete dovolit popínavky. Vyššími rostlinami v prostorných nádobách můžete na zahradě vytvářet i různé zajímavé zelené zástěny.

Bakopa snese slunce i polostín

Převislé výhonky bakopy oživí váš balkon svými květy od května do října. Každá větvička je doslova obsypaná drobnými bílými, růžovými nebo světlemodrými kvítky. Dopřejte rostlině dobře propustný substrát, který by neměl nikdy vyschnout.

Zalévejte pravidelně, ale zbytečně nepřelévejte. Během vegetačního období bakopy jednou za 14 dní přihnojte. A jedna výhoda? Nemusíte se starat o odkvetlé květy, protože bakopa má samočisticí schopnost.

Kopretinovec dřevnatý připomíná luční kvítí

Půvabná dekorativní keřovitá květina se květy velice podobá naší české kopretině, původem je však z Kanárských ostrovů. Velmi působivě vypadá ve větších dekorativních nádobách. Stačí ji dopřát dostatek slunce, tepla a stále lehce zvlhčený substrát.

Kopretinovec ocení i pravidelné přihnojování. Jedná se o poměrně otužilou rostlinu, která zvládne i teploty okolo 0 °C. Svými květy vás oblaží od května až do října. Pravidelně odstraňujte odkvetlé staré květy.

Všelicha kvete nonstop

Květina, která je velmi atraktivní a hodí se do truhlíků i závěsných nádob. Možná jste o ní slyšeli pod názvem australská kopretina či modrá sedmikráska. Její modré, bílé či modrofialové květy s vámi budou celou sezónu.

V tomto případě také odstraňujte staré květy, podpoříte další kvetení. Všelicha má ráda slunce a nesnáší přemokření. Na podzim rostlinu zazimujte nebo ochraňte chvojím.

Nestařec je bez práce

Chcete naprosto nenáročnou balkonovku? V tom případ je nestařec ideální volba. Kvete nádhernými modrými, růžovými nebo bílými kvítky a velice efektně vypadá ve společnosti žlutě kvetoucích letniček. Ke zdárnému růstu potřebuje dostatek slunce, výživnou, neustále mírně vlhkou půdu a pravidelné přihnojování.

Petúnie a surfínie miluje každý

Nádherně kvetoucí letnička, která je stále oblíbeným evergreenem. Je to květina, kterou je ideální umístit na jižní stranu.

Bohatě se vám rozroste a odmění se nápadnými nepřehlédnutelnými květy. Vybrat si můžete i plnokvěté odrůdy v červené, růžové žluté, modré a fialové barvě. Poskytněte petuniím slunce, propustnou a výživnou půdu, pravidelné zavlažování a přihnojování.

Verbena neboli sporýš

Květina, která nabízí velké množství velkých bílých, růžových i fialových květů, které jsou složeny do polokulovitého květenství. Můžete si vybírat z převislých, polopřevislých nebo keříkových druhů. Verbenám se dobře daří na slunci nebo v polostínu a k dobrému růstu jim postačí pravidelná závlaha a hnojení.

Kosmatec snese prudké slunce

Máte balkon, kam téměř celý den praží slunce? Pořiďte si kosmatec! Pochází ze stepních a pouštních oblastí jižní Afriky, kde roste jako sukulent. Jeho dužnaté listy chrání dokonalý voskový povlak, který brání nadměrnému odpařování vody z listů. Takže když náhodou nestihnete zalít, rostlina si poradí sama.

Od června do září se za slunného počasí můžete těšit na otevřené bílé, žluté, vínově červené, fialové, oranžové či růžové květy o průměru až 5 cm. Zajímavostí je, že kosmatec nepořebuje žádné přihnojování, naopak by mu mohlo uškodit. Stačí mu jen dostatek slunce a místo chráněné před deštěm.

Zdroje: www.abecedazahrady.dama.c, www.prozeny.c, www.floranazahrade.cz