Podzim patří i kvetoucím letničkám a trvalkám

I když od podzimu už neočekáváme tolik květů jako od léta, není všem dnům konec a rozhodně i na podzim najdete mnoho rostlin, které pokvetou v záhoncích ještě dlouho a budou vás skutečně těšit. Mezi takové nepatří jen vřesy a vřesovce, bramboříky i macešky či další dekorativní rostliny používané do květináčů na okna. I záhonky s okrasnými rostlinami mohou krásně vypadat a zářit mnoha barvami.

Nejkrásnější podzimní výzdoba

Začněme netradičně zvláštními lampionky mochyně. Můžete ji znát také pod latinským Physalis, ale česky se jmenuje mochyně židovská třešeň. Její plody halí na podzim pěkné oranžové lampionky, které krásné nejen v zahradě, ale také jako suchá dekorace. Židovská mochyně je vytrvalá, miluje polostín a výživné vápnité půdy. Vyberte si která varianta rostliny vám učaruje nejvíc. Krásné jsou všechny. Pokud byste však toužili po jedlé mochyni, pak musíte zvolit mochyni peruánskou, což je letnička, jejíž plody jsou nejen jedlé, ale také velmi zdravé.

Bohaté květy jiřin neomrzí ani na podzim

Jiřiny čili dálie u nás vešly v zapomnění. Podle jména je sice známe všichni, ale málo kdo je má na zahrádce. Jiřinám se daří nejlépe na slunci, kde dobře pokvetou. Pokud jim stanoviště dobře prohnojíte hnojem či kompostem, je to rozhodně plus. Jinak jde však o rostliny nenáročné. Jiřiny mají ohromné množství variant od velmi vysokých po nízké. Květenství se vyznačují až neuvěřitelnou pravidelností a bohatostí.

Chryzantémy patří mezi podzimní klasiku

Také velkokvěté chryzantémy u nás nebývají k vidění a jsou na pěstování náročnější. Jejich květem menší varianty jsou však všudypřítomné a už po desítky let nás provázejí jako typické podzimní květiny, které bujně kvetou a mají ohromnou výdrž. Proto se používají nejen na hroby, ale také do vchodů kaváren a restaurací. Chryzantémám se daří na slunném, chráněném stanovišti. Milují propustné, ale výživné půdy. Během léta potřebují dost vláhy, v zimě naopak.

Mezi nejkrásnější kytky patří na podzim i astry

Podzimní klasikou jsou také astry. Kvetou během srpna a září a neodmyslitelně patří k podzimu. Na pěstování jsou nenáročné. Aby se těmto trvalkám dařilo, vyžadují slunce a sušší stanoviště. Vybrat si můžete z velkého množství variant, které jsou vhodné do trvalkových záhonů, ale také nádob. Astry jsou také letničky, najdete je pod názvem astra čínská. Trvalky pocházejí z Ameriky, ale klidně mohou být označovány jako novoanglické či novobelgické.

Ostálky vykouzlí nejkrásnější podzimní záhony

Další výjimečně dobře kvetoucí podzimní letničkou jsou cínie čili ostálky. Také cínie mohou růst i v květináčích a jsou to květinky nenáročné. Vyhovují jim spíš humóznější, ale zvládnou jakékoli typy půd. U vyšších variant pamatujte na oporu.

Ocúnům svědčí podzimní vlhko a chlad

Málo kdo pamatuje také na ocúny jesenní. Zatímco šafrány vykvétají na jaře, ocúny jsou typickými podzimními květinami, které jsou běžné v české přírodě. Pokud hledáte rostlinu pro vlhké stanoviště, kde máte hlinitou až jílovitou půdu, pak právě ocún může takové místo zdobit. Polostín mu nevadí a roste dobře i jako skalnička. Je však prudce jedovatý. Také ocún najdete v několika zajímavých variantách, jejichž květy jsou většinou fialkové, někdy růžové či bílé.

Zdobný nevadlec usušte a těšte se z něj i zbytek roku

Na podzim potěší také nevadlec čili celosie. Je to letnička, která pochází z Indie, a její květy se podobají barevným střapcům trčícím ze záhonku. Je nenáročná, upřednostňuje výživnou a dobře propustnou půdu i dobrou zálivku můžete si vybrat z několika druhů. Pokud se vám rostlina zalíbí, můžete ji usušit a použít k dekoraci vašeho domova.

Jemné a krášlící sasanky

Sasanky nebo také anemonky mohou být vyloženě pýchou vašich trvalkových záhonů. Na podzim kvetou japonské druhy sasanek. Tyto mrazuvzdorné trvalky mají rády půdu bohatou na humus, dostatek vláhy, ale ne přemokření.

Zdroj: bydletsnadno.cz, www.veranda.com