Kedlubny by neměly chybět na žádné zahrádce, protože patří mezi nejzdravější zeleninu. Velice snadno se pěstují a zároveň jsou chutné. Mnozí je rádi konzumují čerstvé jen tak, mohou být skvělým doplňkem studených salátů, ale výborně dochutí i mnoho pokrmů ve vařené nebo podušené formě.

Brukev zelná (Brassica oleracea)

Kedlubna patří do velice početně zastoupené skupiny rostlin brukvovitých, které byly původně vyšlechtěny z brukve zelné. Jejich společným znakem je tlustá lodyha neboli košťál. Jednou z předků kedlubny byla pompejská brukev, která měla stonek jen nepatrně zesílený.

Původem jsou kedlubny ze Středomoří. Mají mělký kořenový systém a maximálně 20 cm dlouhý košťál, z kterého vyrůstají nad hlízou dlouhé řapíkaté listy. Kedlubna se řadí mezi dvouleté rostliny. V prvním roce vytvářejí košťál a ve druhém semena. Z odrůd můžete pěstovat rané a pozdní odrůdy, budete díky tomu sklízet tuto lahodnou zeleninu po celou sezonu.

Proč pěstovat a konzumovat kedlubny

Víte, že ve 100 g čerstvé kedlubny najdete až 50 až 60 mg vitamínu C? Především mladé listy jsou „céčkem“ doslova nabité a je v nich i třikrát více vápníku než v samotné bulvě. Významný je i obsah provitaminu A a z minerálních látek zejména železo, tudíž kedlubny skvěle podporují krvetvorbu. Obsažený biotin přispívá ke zdravé pokožce a prospívá i celkové vitalitě vlasů. V kedlubnách jsou i látky, které zmírňují silné menstruační krvácení žen, podporují správnou funkci jater a ledvin a podstatně zlepšují trávení.

Dokonalá potravina k hubnutí

Hlízy se dají konzumovat zasyrova a některé odrůdy jsou obzvlášť lahodné a šťavnaté. Výborně chutná tato zelenina i tepelně zpracovaná. Můžete ji vařit, zapékat, smažit i péct. Kedlubny jsou plné hodnotných látek, ale kalorií mají naštěstí jen minimální množství. Jsou tak velice vhodnou potravinou i během hubnutí a redukčních diet.

Sklízejte kedlubny tak veliké, jak si přejete

Všechny nejranější kedlubny, jak bílé, tak i modré, sklízejte, jakmile bulvy dorostou průměru kolem 5 až 10 cm a výše. V tuto dobu jsou hlízy maximálně křehké, lahodné a šťavnaté. Pozdnější druhy a polní kedlubny dosahují větších rozměrů, ale jsou odrůdy, u nichž nehrozí nebezpečí dřevnatění, byly tak vyšlechtěny. Praskání kedluben předejdete, když rostlinám od počátku dopřeje rovnoměrnou zálivku. Bohužel někdy dojde k popraskání, když po období většího sucha udeří vydatný déšť.

Nejlepší a nejpěstovanější odrůdy

Luna

Jedná se o velmi ranou odrůdu bílé kedlubny, která nemá tendence vybíhat do květu a je odolná proti zbytečnému dřevnatění i praskání, dokonale se vyrovná hybridním odrůdám. Pěstovat ji můžete celoročně. Hlavně na jaře ji dopřejte pravidelnou zálivku.

Bohemia F1

Hybridní, bílá, poloraná odrůda pro venkovní jarní i letní pěstování. Velice rychle roste, je výnosná a jakostní. Hlíza je odolná praskání a nedřevnatí. Vegetační doba trvá od výsevu do sklizně něco kolem 80 dní.

Troja F1

Novější poloraná bílá odrůda s velkou kulovitou bulvou o průměru 15 až 18 cm je charakteristická svou jemnou dužinou. Přestože je objemná, nikdy nedřevnatí. Odrůda je vhodná nejen k jarnímu a letnímu pěstování, ale i pro pěstování na podzim z letních výsevů.

Kref F1

Tento druh bílé kedlubny má velice jemnou dužinu a je vhodná nejen pro rychlení, ale stejně jako předchozí druh i k pěstování z letních výsevů pro podzimní sklizeň.

Gigant

Velice oblíbená pozdní bílá odrůda s mimořádně velkými bulvami o hmotnosti 3 až 5 kg, které nedřevnatí. Její dužina je vysoce jakostní, šťavnatá, nedřevnatí ani nepraská. Jedná se o dlouhodobě skladovatelnou odrůdu, která se často využívá i ke krmným účelům.

Violeta

Pozdní odrůda modré kedlubny se vyznačuje velmi jemnou chutí. Bulvy většinou dorůstají do velikosti o hmotnosti i 0,7 kg. Opět se nemusíte obávat žádného dřevnatění, ani praskání.

Blankyt

Tuto ranou odrůdu modré kedlubny můžete využít pro celoroční pěstování. Kromě odolnosti proti dřevnatění je charakteristická i slabým olistěním.

Ballot F1

Raný hybrid modré kedlubny je v posledních letech velmi populární a je typický svou ploše kulovitou bulvou s velmi kvalitní a jemnou dužinou. Tato odrůda se také hodí k celoročnímu pěstování a je též celkově velmi odolná. Hlavní předností tohoto nového hybridu je vysoká vyrovnanost v růstu a vývoji bulev i v nepříznivých podmínkách. Oproti jiným kedlubnám má poměrně nízký vzrůst a středně velké listy.

Zdroje: www.primadoma.tv, www.jinazahrada.cz, www.dtest.cz