Pokud nemáte jen slunnou zahradu a vyskytují se v ní místa, kde je i po celý den stín, nezoufejte! Můžete na ně vysadit keře, které vám je rozehrají životem a bude se jim v těchto lokalitách dařit. Jsou totiž keře, kterým se dobře daří mnohem lépe právě ve stinných oblastech. Využít lze i půdopokryvné druhy, které vyplní holá místa pod vzrostlými stromy a budou pomáhat udržovat vláhu u kořenů. Které to jsou?

Na zajímavé tipy na stálezelené keře do vaší zahrady se podívejte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Bobkovišeň lékařská (Prunus laurocerasus)

Bobkovišeň patří mezi jedny z nejoblíbenějších a nejatraktivnějších stálezelených keřů často využívaných na živý plot. Její výhodou je nenáročnost a rychlost růstu. Na současném trhu si můžete vybrat z mnoha kultivarů, tedy keře nízké, zakrslé i vhodné pro pěstování v nádobách.

Nevadí jim nedostatek slunce, půda jim vyhovuje lehčí a humózní. Rostlina se dá velice dobře tvarovat a je mrazuvzdorná. Na jaře vám dokonce provoní zahradu svými nepřehlédnutelnými bílými květy a na podzim upoutá červenými bobulemi.

Zimostráz obecný (Buxus sempervirens)

Nejenže tato rostlina přináší dle feng shui do rodiny štěstí, jedná se také o keřík, který je krásný a nevyžaduje moc péče. Stejně jako v předchozím případě můžete kombinovat více druhů. Je jich totiž v nabídce nespočet.

Liší se rychlostí růstu, velikostí, tvarem, listy i odolností. Dopřejte buxusům rovnoměrně vlhkou půdu, která je řádně odvodněná a máte po starostech. Stačí si užívat jeho zdárného vývoje.

Cesmína ostrolistá (Ilex aquifolium)

Tuto rostlinu můžete znát také pod názvem cesmína obecná. Tento keř má výrazné červené plody, které bývají na zahradách symbolem Vánoc. Dejte však pozor, jsou jedovaté. Poměrně rychle rostou a mohou dosáhnout i výšky 2 až 8 metrů. Vyhovuje jim dobře odvodněná živná půda s dostatečným množstvím vláhy.

Tis červený (Taxus baccata)

Tyto stálezelené jehličnaté keře rostou velmi pomalu. Vyhovují jim stinná stanoviště, ale snadno zvládnou i slunce. Dle vašich požadavků si je můžete pořídit v mnoha velikostech a tvarech. Zpravidla mají tmavě zelené jehlice a červené plody, které jsou však jedovaté. Pokud tedy máte malé děti či domácí mazlíčky, buďte obezřetní. Na půdu není tis absolutně náročný a neohrozí ho ani případné zamokření.

Aukuba japonská (Aucuba japonica)

Pro stinné oblasti můžete zvolit také tento stálezelený keř. Je atraktivní svými nádherně lesklými listy oválného tvaru a dorůstá výšky 1,5 až 2 metry. Akubám se daří v humózní, kyselé a vlhké půdě s dobrým odvodněním. Vynikne nejen jako solitér vedle stínomilných trvalek, ale můžete si z ní vytvořit živý plot i dekoraci v nádobě.

Související články

Zdroje: www.magazinzahrada.cz, www.abecedazahrady.dama.cz, www.modernizahrada.com