Jestliže si chcete letos vypěstovat své vlastní brambory, musíte nejprve zapřemýšlet, jak by brambory měly chutnat. Milovník bramborové kaše sáhne spíše po varném typu C, kdežto fanda bramborového salátu po varném typu A. Nemusíte vybírat jen klasickou barvu brambor, protože k mání je například i barva červená nebo fialová.

Samozřejmě je i rozdíl mezi bramborem raným nebo pozdním. Raný typ brambor se může sklízet už dva měsíce po vysazení, na pozdní si trošku počkáte… skoro půl roku.

Varné typy brambor

A – možná je znáte pod označením „salátové“. Jsou pevné, při rozkrojení se nerozpadnou. Vlastně se nerozpadnou ani při vaření. Jsou vynikající při přípravě v troubě společně s olejem a kořením.

B – holky pro všechno, jednoduše univerzální použití. Nezkazíte jimi bramborovou kaši ani hranolky.

C – obsahují velké množství škrobu, při vaření se rozpadají, využijete je nejvíce na bramborová těsta. Tyto brambory jsou též mimořádně vhodné na bramboráky.

Způsoby pěstování brambor

Nemáte zahradu? Nevadí, brambory vypěstujete i na balkoně, chce to jen odhodlání a správnou odrůdu.

Bramborová věž – ta se hodí zejména na balkony nebo pro ty, kdo šetří s místem. Věž si lze zakoupit, ale zručný člověk si ji může vyrobit i sám.

Pneumatiky – kdo chce ušetřit, může si připravit pěstírnu brambor ze dvou pneumatik, které položí na sebe.

V trávě – zní to trochu podezřele, ale opravdu to funguje. S posekanou trávou si už budete vědět rady, dáte jí jednoduše na brambory. Najděte si kus půdy, kterou okopejte, zkypřete a smíchejte s vyzrálým kompostem. Na povrch posaďte naklíčené brambory a zasypte posekanou trávou. Jakmile na vás vykouknou výhonky brambor, přidejte další várku posečené trávy.

Pytel – vcelku hitovka, kterou nyní seženete už v každém hobbymarketu. Jedná se o speciální pytel, který byl vyroben přímo pro pěstování brambor. Upřímně…lze si vystačit i s jutovým pytlem.

Nejlepší odrůdy raných a poloraných brambor

Sadbu se vždy vyplatí zakoupit jedině certifikovanou. Dodá vám to jistotu v tom, že v sobě vaše brambory nemají žádně choroby nebo viry.

Velmi rané brambory (do 90 dnů):

  • Corina – varný typ B, skladovatelnost cca do ledna
  • Impala – varný typ B, vysoké výnosy, skladovatelnost cca do března
  • Magda – varný typ B, pro letní i podzimní konzumaci, skladovatelnost cca do prosince
  • Monika – varný typ B, velmi raná sklizeň, skladovatelnost cca do ledna
  • Rosara – varný typ BA, skladovatelnost cca do ledna

Rané odrůdy (90 – 110 dní):

  • Adéla – varný typ B, vysoký výnos, vynikající chuť, skladovatelnost cca do dubna
  • Belana – varný typ A až AB, kvalitní, chutná, skladovatelnost cca do ledna
  • Esmee – varný typ AB, červená slupka, skladovatelnost cca do března
  • Larisa – varný typ B, novější odrůda, vysoký výnos, skvělá chuť, skladovatelnost cca do dubna

Polorané brambory (110 – 130 dnů):

  • Antonia – varný typ A, skladovatelnost cca do dubna
  • Concordia – varný typ B, novější odrůda, stabilní, skladovatelnost cca do dubna
  • Ditta – varný typ AB, máslová chuť, skladovatelnost cca do března
  • Rad Anna – varný typ AB, červená odrůda s vysokým výnosem

Související články

Zdroje: www.zahradkarskaporadna.cz, www.abecedazahrady.dama.cz, www.living.iprima.cz