Pokud si rádi užíváte na zahradě odpočinek obklopeni zelení, jsou pro vás popínavky správnou volbou. Neježe vám poskytnou pohled na nevšední krásu přírody, ale také vám mohou zajistit jistou dávku příjemného soukromí. Nebudete rušeni sousedy, ani náhodnými kolemjdoucími.

Popínavé rostliny

Zdroj: Youtube

Jedná se o rostliny se schopností vytvářet dlouhé stonky, které se přichytávají k různým druhům opěr, stěn či pergol. Postupně se po nich šplhají vzhůru a někdy vytvářejí i výrazné závěsy. Popínavé rostliny jsou skvělou volbou pro živé ploty, květinové záhony a výsadby na balkoně nebo terase.

Jaké jsou jejich výhody?

Díky popínavým rostlinám můžete nejen zvelebit příjemné a hezké místo, ale mohou sloužit i k zakrytí nevzhledných stěn, plotů nebo částí budov. Zpříjemňují prostředí pro život, zejména pokud bydlíte ve velkém městě. Snižují hlučnost, zachytávají prach a pomáhají proti znečištění ovzduší. Popínavé rostliny jsou často přirozeným zdrojem potravy pro mnoho druhů hmyzu a ptáků. Mohou také sloužit jako přírodní ochrana proti škůdcům a chorobám rostlin.

Akébie (Akebia)

Tento druh popínavé rostliny je původem z východní Asie a je nápadný především svými purpurově hnědými exotickými květy. Dlouho do zimy bývá stále porostlá svěže zelenými listy a nepatří k rychle opadavým druhům. Roste velice rychle a zelení pokryje i větší plochy. K úspěšnému růstu jí vyhovuje polostín, humózní a propustná, ideálně stále mírně vlhká, půda. Akébie je odolná vůči mrazu a dokáže přežít i v chladnějších oblastech.

Jasmín nahokvětý

Pokud milujete vůni a vzhled jasmínu, pořiďte si právě tuto popínavku. Už zjara bývá v plném květu a je plný drobných, jasně žlutých květů. Pokud je teplá zima, může vás tato překrásná podívaná překvapit i v prosinci před Vánocemi. Jedná se tak o jednu z nejkrásnějších popínavých rostlin kvetoucích v zimě, jejíž květy vás budou těšit až do počátku dubna. Tento druh jasmínu má rád slunné lokality a vyžaduje pravidelný řez. Jedná se o prevenci před zdřevnatěním a možným vyschnutím.

Plamének (Clematis)

Další rychle rostoucí popínavá rostlina patří k těm nejkrásnějším. Kvete dle druhu v barvě bílé, růžové, fialové, vínové, purpurové, červené či žluté. Ke svému zdárnému vývoji potřebuje polostín a výživnou, odvodněnou půdu s vyšším obsahem vápníku. Přemokřená půda může vést k hnilobě kořenů. Plamének vždy vysaďte do jamky o velikosti zhruba dvakrát větší, než je kořenový bal a rostlinu dobře zalijte.

Zimolez Henryův (Lonicera henryi)

Domovinou této rostliny je západní Čína. Jedná se o stálezelenou ovíjivou liánu s úzkými, tmavě zelenými, kopinatými listy. Od května až do července kvete šarlatově červenými květy se žlutým ústím. Plody jsou šedě ojíněné, tmavomodré bobule. Zimolezu neprospívá přímé prudké slunce, ideální je pro něj polostín. Vyhovuje mu dobře propustná půda a počítejte, že během zimy pár lístků shodí, přestože je částečně mrazuvzdorný.

Související články

Zdroje: www.receptyprimanapadu.cz, www.isotra.cz , www.hobbio.cz