Proč se pustit do pěstování okurek?

Okurky jsou zelenina bohatá na vodu a vitamíny, zejména vitamín C a K, a obsahují cenné minerály jakými jsou draslík, hořčík a měď. Jsou nízkokalorické, pomáhají při odvodňování organismu, snižují hladinu cukru v krvi a jsou oblíbenou zeleninou čistící trávicí systém. Domácí okurky máte po ruce vždy čerstvé. Jejich chuť je přirozeně zcela jiná než chuť okurek kupovaných. Ostatně ani cena okurek dnes v obchodech není nijak nízká. Pustíte-li se do pěstování salátovek doma, „ve velkém“, můžete uspořit v domácích výdajích za nákupy této zeleniny zajímavé částky.

Přehledné informace, co okurkám může hrozit, naleznete v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Pozor na choroby a škůdce!

Přestože jsou okurky na pěstování relativně nenáročnou zeleninou, mohou ji v průběhu vegetačního cyklu napadnout některé choroby nebo škůdci. I tato nebezpečí by měl každý pěstitel alespoň rámcově znát.

Vyberte odolné druhy

Už výběrem určitých druhů okurek můžete významně snížit riziko nemocí této rostliny. Na trhu existují vyšlechtěné odrůdy odolnější proti plísním, houbám a škůdcům. Mezi takové patří například Charlotte F1- hybrid, Anya F1- hybrid, Partner F1, Karlos F1 nebo Bush Champion F1 (hodí se především pro pěstování v květináčích).

Správná vzdálenost při vysazování

Dalším preventivním krokem, kterým snížíte riziko napadení okurek plísněmi, jsou vzdálenosti, do kterých budete rostliny vysazovat. Rozhodně neplatí čím blíž, tím lépe. Naopak. Okurky potřebují mezi sebou pohyb vzduchu. Vzdušné prostředí snižuje vzdušnou vlhkost, ve které se plísním daří.

Okurky vyvazujte!

Okurky vyvazujte. Má to několik praktických výhod. Okurka je bujně rostoucí rostlina a vyvazováním jí nabídnete prostor k růstu. Do výšky vyvázané rostliny umožňují snadnější pohyb vzduchu, čímž významně eliminujete nebezpečí vzniku plísní. Na vyvázaných rostlinách také vidíte, které plody je již dobré sbírat.

Jak poznáte plíseň?

Jak se plíseň na okurkách pozná? Na okrajích zelených listů okurek se objeví žluté lemování nebo povrch listu pokryjí žluto-hnědé skvrny. Pokud tyto příznaky zjistíte, nesmíte váhat! Plíseň je nesmírně agresivní a šíří velmi rychle. Listy okamžitě ostříhejte a zlikvidujte. V žádném případě listy s plísňovou chorobou nesmí na kompost! Vyhoďte je do popelnice.

Postřiky

Proti napadením plísněmi se lze chránit i postřiky. Problémem je, že stříkat musíte nejen horní a spodní strany listů, postřikem musíte ochránit i stonek plodiny. A v takovém případě se nevyhnete zasažení plodů, což si skutečně nepřejete. Pokud už musíte sáhnout k chemické ochraně okurek, nabízí se přípravky jako například Cupricol nebo Acrobat.

Ze škůdců nejčastěji okurky napadají mšice, molicovitý hmyz a slimáci. Zde bývá ochrana snadnější, neboť existují osvědčené „domácí“ prostředky, jak tyto živočichy účinně ničit.

Prevence

Abyste však nemuseli sahat po chemickém ošetření vašich okurek, a platí to i o ostatních druzích zeleniny, dbejte na prevenci. Okurky pravidelně kontrolujte a sebemenší náznaky nastupujících chorob okamžitě likvidujte. Je ovšem, bohužel, i pravda, že pokud váš soused nebude tak důsledný jako vy, vítr viry a spory plísní a hub z jeho zahrady snadno přenese k vám.

Přesto se nedejte nijak odradit a do pěstování okurek se pusťte. Uvidíte, že to není nic složitého!

Související články

Zdroje informací: www.chalupari-zahradkari.cz, www.youtube.com